Nagy Attila keramikus – Mohács

Nagy Attila keramikus – Mohács

A Duna partján, az anyaországi Mohácson él régi barátunk, a Hazajáró visszatérő szereplője, Nagy Attila, aki évek óta foglalkozik kerámiákkal. Attila  szívesen fogad minden arra járó hazajárót, aki egy egyedi készítésű kerámiát szeretne. Bővebben

Vámfalu

A máramarosi sóút egykori vámszedő helye Vámfalu. Régen még sok portán készültek hagyományos cserépedények, ma már csak Istvánffy Géza viszi tovább apai örökségét.

Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ

Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ

Az 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert SZÁNTÓDPUSZTA, a XVIII-XIX. századi páratlan majorsági műemlék-együttes, mely a Balaton déli partján, a 7-es számú főút mellett található.
A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét.

Szántódpusztán ma IDEGENFORGALMI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont:

– Helytörténeti kiállítások
– Itt található a Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be.
– Festménygaléria
– Lovascentrum
– Állatsimogató
– Lakosztályok

Célunk és feltett szándékunk a kapcsolatépítés, bemutatkozási lehetőséget kínáló, hagyományainkat felelevenítő, az ősi magyar értékeket mindenki számára megismertető és őrző közös tevékenység. Bemutatkozási alkalmat kívánunk teremteni nemcsak a somogyi, hanem dél- és nyugat dunántúli kézművesek, kovácsok számára. Ezt az ősi magyar emlékhelyet szeretnénk még jobban, több rendezvénnyel életre kelteni.
Ennek szellemében szeretettel várjuk azokat az alkotókat, résztvevőket, akik az általunk képviselt célt magukénak érzik és közös rendezvények keretein belül hagyományteremtő céllal, programokkal gazdagítanák ősi magyar értékeinket!

A szezon folyamán számos csoportot tudunk fogadni előre megbeszélt programokkal, ebéddel, borkóstolóval. Iskolás gyermekek részére kedvezményes belépő a területre. Kérésre megszervezzük a kézműves foglalkozásokat, íjászatot korhű viseletben, néptánc bemutatót. Nyáron lovas táborok működnek. Minden betérő vendég számára lovaglási, kocsikázási, pónizási lehetőség áll rendelkezésre. Megszervezzük esküvők, családi és céges rendezvények lebonyolítását.

 

A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő család kiállítása

A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő család kiállítása

“A festett bútorok tanulmányozása szempontjából kivételesen szerencsés a helyzet Vargyason. Az udvarhelyszéki Erdővidék e szép falujában tovább élt a festett bútor divatja, és ugyanakkor ez a község az erdélyi festett bútorok egyik legrégebbi, magas művészi színvonalú termékeket előállító központja, ahol a  legnevezetesebb bútorfestő asztalos család egyik élő tagja, idős Sütő Béla személyében egyaránt kitűnő mesterét és hagyományőrzőjét találni az itteni festettbútor-készítésnek.” Írja dr. Kós Károly “A Vargyasi Festett Bútor” című könyvében.

A bútorfestés és faragás hagyományát 14 nemzedék adta apáról fiúra egészen napjainkig, s az egyre népesebb 16. nemzedék is e hivatás folytatásának a reményét hordozza. Így a Sütő család portája ma is mindenki előtt nyitva áll aki közelebbről is meg szeretné ismerni e szívünknek oly kedves mesterséget. Hazajáró pontként e helyen nem csak kedvezmény, hanem bizonyosan emlékezetes találkozások várják az egyesület tagjait. Érkezés előtt célszerű bejelentkezni a fenti elérhetőségeken!

A kapcsolódó Hazajáró epizódon keresztül máris bekukkanthat Sütőékhez!

Felsőcsernáton

Felsőcsernáton népe élt a környező táj, a bővizű patak és mellékágai természeti adottságaival. Molnár mesterek nemzedékei nőttek fel a völgyben, ahol volt, hogy több tucat vízimalom őrölte a búzát. Aztán az új idők árjai elmosták többségüket, de jöttek új molnárok, akik összefogtak, nem hagyták veszni az elődök hagyatékát, s fordítottak egyet a történelem őrlőkerekén.

A Szőcs Ilona tiszteletes asszony vezette Holnap Csernáton Egyesület által felújított régi malomban működő Malomkert panzió több mint turistaközpont. Célja a hagyományőrzés, értékteremtés és az értékek továbbadása.

Vargyas

Vargyas

Vargyas 1820-ban épült unitárius templomában a hagyományos ornamentikával díszített festett kazetták, karzatmellvédek és padok jelzik, hogy a nagyközség egyben a népi faragómesterek és bútorfestők birodalma is.

Nemcsak Vargyas, de egész Erdély középkori történelme elválaszthatatlan a községet évszázadokon át birtokló Daniel család történetétől. A különböző stílusjegyeket magán hordozó kastélyuk Erdővidék egyik legnagyszerűbb épített öröksége. A Danielek több mint 600 éven át lakták, ám a háború után elhagyni kényszerültek régi örökségüket. A kommunisták meg, ahogy szokták, állami gazdasággá tették a kastélyt és juhokat is tartottak az ősi falak között. Az épület ma az esztergomi önkormányzat tulajdonaként várja sorsa jobbra fordulását.

A főutcán emelkedik Vargyas egyik legújabbkori épített büszkesége, a Makovecz Imre által tervezett református templom, ami az Árpád-kori templom alapjaira épült. Az építkezés során egy ősi, rovással díszített keresztelőmedence került elő, ami ma a templomban látható.

Fazekas Ház – Korond

Fazekas Ház – Korond

Ami napjainkra talán még a gyógyvizeknél és az aragonitnál is híresebbé tette Korondot, az az egyik legtradicionálisabb kézműves szakma, a fazekasság, mivel alapanyaga maga a föld, és Sóvidék egyben az agyag országa is. „Szikonyország” főutcája mentén állandó kirakodóvásár jelzi a helyi hagyományok és népművészet továbbélését. A korondiak évszázadok óta foglalkoznak agyagművességgel, de hírük csak a XX. század elején terjedt el a nagyvilágban. Először csak a paraszti háztartás alapvető eszközeit készítették, ám miután a Páll, majd a Józsa családnak köszönhetően művészi szintre emelték a korondi kerámiát, mázas edényeik egész távoli vidékekre is eljutottak. Korondon és környékén közel ötezren élnek a korong bűvöletében. Mikor a Hazajáró sóvidéki filmjét készítettük, a fazekasság egyik jeles képviselőjéhez, az Ilyés családhoz, Vészti Mihályhoz és kedves feleségéhez, Rózsika nénihez tértünk be, megismerkedni a hagyományos fazekasság fortélyaival, sőt korondi szállásunk is itt volt. Nyugodt szívvel ajánljuk mindenki számára a Fazekas Házat, ahol a kerámiakészítés megtekintésén túl meg is lehet szállni. Sőt, ifjabb Ilyés Vészti Mihály vezetésével terepjárós túrára is be lehet nevezni: a túra a Görgény-Hargita-fennsíkon található Pálpatakára vezet, ahol lehetőség nyílik horgászásra, sütésre-főzésre.

Malomkert Fogadó – Felsőcsernáton

Malomkert Fogadó – Felsőcsernáton

A Malomkert

A Malomkert működtetője a Holnap Egyesület szociális vállalkozás, mely öt másik romániai megyében található civil szervezettel közösen részesült támogatásban az Európai Uniótól, a RESoRT – A Hagyományokon Alapuló Vidéki Szociális Vállalkozások Hálózata című programon keresztül. A projekt révén egy rusztikus, de ugyanakkor modern turisztikai központot hoztak létre.
A turisztikai központ szociális vállalkozásként működik, különböző szolgáltatásokat nyújt, ugyanakkor arra is törekszik, hogy működésével több társadalmi problémára is megoldást találjon. Fő üzleti célja között megtalálhatóak például a fenntarthatóság, az értékmentés, a hagyományőrzés, a környezetvédelem, a foglalkoztatások bővítése és a szociális ellátás minőségének javítása. Jelenleg négy hátrányos helyzetű személyt alkalmazott az egyesület.
Ez a típusú program beépül a korábban elkezdett népművészeti, népi mesterségeket és népszokásokat életben tartó folyamatok sorába (házi laskakészítés, kenyérsütés, gyógynövénygyűjtés, és -hasznosítás, zakuszka-eltevés, hecserlifőzés, savanyúságkészítés, szörpök, erdei gyülmölcsök gyűjtése és konzerválása, rongyszőnyeg-készítés, mézeskalácsok készítése).
Az egyesület célja, hogy a Malomkertben a munkahelyteremtés, a helyi értékek megmentése, átadása, a jövedelemszerzés, annak visszafordítása, a szociális vállalkozások keretében megvalósuljon.