V. Madéfalvi Hargita, SICULICIDIUM – Emléktúra élménybeszámoló

V. Madéfalvi Hargita, SICULICIDIUM – Emléktúra élménybeszámoló

Az V. Madéfalvi Hargita Túrára, SICULICIDIUM – Emléktúrára, ahogy évek óta már Gyenesdiásról, a Balaton partjáról érkezünk férjemmel, Pék Andrással. Mindhárom nap eseményén részt szoktunk venni: Varga Csaba élménybeszámolóján pénteken este, szombaton a túrán és az esti értékelőn, vasárnap pedig a koszorúzáson és a misén.

Több évtizedes, mély barátságot ápolunk a madéfalvi barátainkkal. Számos közös kapcsolódási pontunk volt ez idő alatt. A túrákon kívül közös népzenei kiadványok (2016. 2022.), cd-bemutatók, cserkésztáborok, Hagymafesztiválok és még hosszan sorolhatnám…
Az I. emléktúrát megelőző télen a Madarasi Hargitára gyalogoltunk át egy szűkebb baráti társasággal. Ez volt a nulladik alkalom. Ekkor született meg az Emléktúra megszervezésének gondolata.
A fő szervező Szentes Antal és családja, akik barátaink és vendéglátóink. Igazi lokálpatrióták. Jó szokásuk szerint valamennyi tervezett túrát előzetesen bejárnak. A szervezés minden részletre kiterjedő. Jelmondatuk: „Honismeret nélkül nincs hazaszeretet.”

A túra már évek óta része a Hazajáró Kupának, ami a Hazajáró Egyletnek az éves túráit tartalmazza. Harmincegy túráról van szó. Aki abból tizenhármat teljesít, az külön elismerést kap jövő év elején a Hazajáró Egylettől. Eddig az egyes emléktúrák nyomvonala különböző volt. Nem szeretnék ismételni. Az idein a madéfalvi részről indultunk, majd átjöttünk a rákosi részre Kecskevész irányába. Felmentünk a Berbécses-kútig, megtekintettünk egy kis vízesést, majd ismét vissza a rákosi részre. Kb. 15 km-es útszakaszról, 500 méteres szintkülönbséggel.


Az esemény célja, népszerűsíteni a természetjárást, a túrázást. Nemcsak a profiknak, hanem az amatőröknek is. 12 évestől a 80 évesig minden korosztály képviseltette magát. A résztvevők száma évről-évre nő. Az idén 275 személy vett részt. Nem szeretnék korlátozni a létszámot. Nem is volt rá szükség. Mindannyian megférünk, akár 400-500-an is. Mindenki megfelelő felszereléssel érkezett, fegyelmezetten betartotta a szabályokat, így nem is volt probléma. Biztosította a túránkat Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangmentő Közszolgálatának csapata.

Mindegyik túra emlékezetes. Különleges élményt jelent minden alkalommal, hogy a túra végeztével a Madéfalvi Művelődési Házban összejövünk egy zsíroskenyeres, forraltboros, nótázós túraértékelésre. Szentes Antal felkérésére a zenélést az idén is vállaltuk. Két remek helyi muzsikussal, Bíró Ernővel és Vas Pityuval ismertetett bennünket össze, akikkel zárásig közösen zenéltünk saját és túratársaink örömére.
A jövő évi, VI. Madéfalvi Hargitatúra-SICULICIDIUM Emléktúra várható időpontja: 2025. január 25.

A beszámolóért és képekért külön köszönet Pékné Orbán Julianna Ilonának és Pék Andrásnak.