Tavaszi barangolás Bácskában – 5. Bácskai Hazajáró túra

Tavaszi barangolás Bácskában – 5. Bácskai Hazajáró túra

Amint a túrakiírás megjelent a Hazajáró Egylet programajánlójában, illetve amióta része a Hazajáró kupának is, a túrázók széles köréhez eljutott az információ a túra időpontjáról. Ennek következtében helyi viszonylatban igen nagy létszámban előjelentkeztek a túratársak.

Az előjelentkezés amiatt volt fontos, mivel a zsíros bácskai földeket tapostuk, és ott bizony megéhezhet szomjazhat az emberfia, emiatt pedig készülni kellett előre ellátmánnyal, amit a túra során a pihenőpontoknál kiosztottunk. A beszámoló elejére jöjjön érdekességnek egy sokat sejtető statisztika: Összesen 300 szelet zsíroskenyeret pirospaprikával, hagymakarikával, 300 darab banános és kókuszos csoki rudacskát, 4 kg nápolyit, 3 kg jaffa kekszet, 8 kg házi sós sütit, 6 kg abáltszalonnát, 40 liter ásványvizet, 20 liter házi bodzaszörpöt, 4 liter almapálinkát, 3 liter dió és 2 liter meggy likőrt fogyasztottunk el a túra során. E mellett még voltak helyi termelőknél kóstolók, úgyhogy igazi gyalog és gasztro túra kerekedett. 😊

Gyönyörű tavaszi időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, reggel 08.00 és 08.45 között volt a regisztráció, ahol 153-an regisztráltak végül, majd kezdődött a vezetett túra. Első megálló Tóthfalu volt, ahol a helyi nevezetességeket tekintettük meg: Szentek és királyok parkját, Turul parkot, Emlékparkot, Mini Délvidéket, ahol láthattuk az 5 új makettot is. Helyi plébános megáldotta a túrázókat, majd kezdődött az első 5 kilométeres szakasz a völgyesi „kéményig”, amit sokan csak messzilátóként emlegetnek. Itt rövid ismertetőt hallgatunk meg a hely történetéről, majd kis agapé és irány tovább az oromi szélmalom.

Itt a helyiek vártak bennünket Kádár Judit vezetésével, kulturális műsorral, énekeltek, citeráztak, szavaltak. Marika néni elmesélte a hely történetét, majd indultunk tovább. Megtekintettük Orom központjában a monarchiabeli felújított vasútállomást, ahol az egykori váróban kis kiállítást rendeztek be a helyiek. Következő megállónk a Faragó bio udvar volt, ahol helyi termékkóstoló következett, illetve a tulajdonos mesélt a munkájukról. Búcsút vettünk Oromtól majd ismét egy nagyobb táv következett, 6 kilométerrel távolabb a völgyesi Gumibölény várt ránk. Ez az egykori „uprava”-szövetkezet terültén található, ahol egy anyaországi cég bio műtrágyát fog készíteni szennyvíztisztítókból származó hátramaradt iszapból. Ezt szimbolizálja a gumibölény is, hiszen hulladék gumiabroncsokból készült a tökéletesen megformázott, hatalmas bölény, ami azt jelenti, hogy hulladék ésszerű felhasználásával nagy erővel lehet segíteni a természet regenerálódását-amit a mai elanyagiasodott istentelen világban sajnos nem sokan tartanak fontosnak. Itt volt pici pihenő, majd irány egy újabb nagyobb táv vissza Tóthfalu felé.

A település határában várt bennünket Barta Péter a birtokán, ahol megtudhattuk hogyan kertészkedik, illetve milyen gondokkal küzd, milyen kilátások vannak a jövőt illetően. Egy kis zöldség kóstoló után irány a cél, a Páncél panzió udvara, ahol minden túrázó megkapta az oklevelet, kitűzőt, majd irány a vacsora, ami extrafinom borsós tokány volt. A túra hossza 25 kilométer volt, szintkülönbség 5 méter, szintidő 9 óra. Legfiatalabb fiú teljesítő Gödöllőről érkezett, Malomhegyi Levente 8 éves. Legfiatalabb lány Felvidékről, Ipolyságról Zsolnay Panka 8 éves. Legidősebb hölgy teljesítő Fehér Papp Borbála Oromról érkezett és 70 évesen teljesítette a könnyűnek csak távolról tűnő túrát, míg legidősebb férfi túrázó Szegedről érkezett, 69 évesen állt helyt. Legtávolabbról érkezett hölgy és férfi túrázók: Zsolnay Szilvia és Selmeczi Patrik Ipolyság, Felvidék. 1 fő volt kénytelen feladni a túrát lábgörcs miatt, egyéb sérülés, baleset nem történt. Köszönjük mindenkinek a részvételt, illetve a szervezőknek a szervezést, az oromi csapatnak a műsort, a gazdáknak a vendéglátást és minden közreműködőknek a segítséget! Jövőre is visszavárunk mindenkit és hozzatok magatokkal még egy embert! 😉

Köszönjük a túravezetést és a beszámolót Szabó Attila délvidéki hazajáró honismereti vezető tagtársunknak, a szervezést pedig Faragó Zoltánnak és családjának.