Szimbolikus temető

Szimbolikus temető

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
6/10

Bármilyen jól is sikerüljön egy-egy tátrai túra, bármilyen gazdagon is lett élményekkel megpakolva a lélek, a Menguszfalvi-völgyben hazafelé tartva alábbhagy a derűs jókedv…
A Magas-Tátra áldozatainak és neves személyiségeinek emlékét őrző Szimbolikus temetőt az 1930-as években kezdték el kialakítani. „A holtaknak emlékül, az élőknek intelmül” szolgáló kegyhely szikláin ma már több mint 300 elhunyt emlékét őrzi emléktábla. Köztük a legrégebbi Wachter Jenőre emlékeztet, aki 1907-ben a Simon-torony ormán vesztette életét. De vannak sajnos egészen új emléktáblák is. Többek között rátalálhatunk a Tátra nagy csodálója, Farkas Zsolt domborműjére is, akit 1997-ben, mindössze 28 évesen, hegymászás közben ért halálos tragédia a Tátrában. A Szimbolikus temető kápolnáját a hegyek áldozatainak emlékére szentelték fel 1934-ben. Itt gyújthatunk mécsest, hogy néma főhajtással emlékezzünk mindazokra, akik az elmúlt századokban örök időkre a Tátra rabjai lettek.

A Szimbolikus temető a Poprádi-tótól és a Menguszfalvi-völgy felől is a sárga jelzésen érhető el, itt olvashatsz róla bővebben.

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a temető kápolnája.)

Hazajáró epizódban szerepelt: