Jakubina

Jakubina

Uticélok / Felvidék
Nehézségi szint:
9/10

Ilyen természeti környezetben azért nem olyan szégyen a második helyre kerülni… A Jakubina sem nagyon szégyenkezik: a Liptói-havasok második legmagasabb orma büszkén őrködik a maga 2194 méteres magasságával a Racskó- és a Jamniki-völgy felett, miközben hátát az ezeréves határnak támasztja. Igen, a hátát, mert a Jakubina a Liptói-havasok főgerincétől délre lefutó mellékgerincen magasodik. A főgerinc és a mellékgerinc találkozásánál emelkedik a Vastag-hegy (Hruby vrch) 2137 méteres csúcsa, amelyet minden gerinctúrázó felkeres, míg a Jakubinát inkább csak a célirányosan ide indulók másznak meg. A Vastag-hegy három völgy, a Jarząbek-, a Racskó- és a Jamniki-völgy találkozási pontján magasodik. Lengyel nevét (Jarząbcek-csúcs) egy gorál családról kapta.

A „célirányosan” indulók az autóskempinggel is ellátott Racskó-völgyi parkolótól (12 óra parkolás 2022-ben 4 euro) rugaszkodnak neki a combos Jakubina gerinctúrának: a Szűk-völgyben megtett 1,8 kilométeres séta után a sárga jelzésről felvágnak a gerincre, amelyen már a zöld jelzés vezet fel a csúcsra. Ezen a 7,7 kilométeres úton 1296 méteres szintemelkedés vár ránk, miközben megmásszuk az Alacsony-Magura (1920 m), a Középső-Magura (2050 m) és a Magas-Magura (2095 m) jellegzetes ormait is. Erről az útvonalról itt láthattok egy rövid videót.

A Jamniki-völgyben vezető kék jelzésen is feljuthatunk a Jakubinára, sőt, ezt akár egy 2 napos túra keretében is megtehetjük, ha útközben megalszunk az 1195 méteren fekvő Pusztim kolibában. (Ez éjjel-nappal nyitva van, de hagyjunk magunk után rendet.) A völgyfő alatt itt a kékről a zöld jelzésre kell váltanunk, amely felvisz a főgerincre, majd a Vastag-hegyre, végül a Jakubinára. Ez az 5-6 órás út pont 10 km 1269 méter szinttel.

Végül a Racskó-patak völgyét is választhatjuk: ez esetben a Szűk-völgyben a kékről jobbra kell kanyarodnunk a sárga jelzésre. Itt is van egy éjszakázásra alkalmas koliba, a Klin alatti kunyhó 1427 méteren. Mintegy 8 kilométer után érkezünk a Racskói-tavakhoz, majd onnan a Koncsiszta 2002 méteres csúcsára. Ez már a Liptói főgerince, ahol a pirossal balra fordulunk, megmásszuk a Vastag-hegyet, és végül észak felől a zöld jelzéssel megérkezünk a Jakubinára. (Ezen az útvonalon 6-7 óra alatt érünk fel, miközben emelkedünk 1336 métert és gyaloglunk 11,3 kilométert.)

Figyelem: november 1-től június 15-ig a Liptói-havasok turistaútjain téli zárlat lép életbe: a hegység völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek!

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Jakubina csúcsa.)

Hazajáró epizódban szerepelt: