Erdővidék 1. – Fehér karácsony Bardócszéken
Hazajáró műsorok

Erdővidék 1. – Fehér karácsony Bardócszéken

50. rész
"Erdővidék az én hazám, katonának szült az anyám, zöld erdő zúgásán, vadgalamb szólásán nevelt fel jó apám."
Kriza János: Erdővidék az én hazám

Szent Karácsony ünnepe közeleg. A Fény jön közénk, hogy legyőzze a sötétséget és szeretetet hozzon a szívekbe. Ezt a diadalt jöttünk most együtt ünnepelni székely testvéreinkkel Háromszék tündérkertjébe: Erdővidékre. Annak is északi szegletébe, a rikai vadonnal, a Hargita déli nyúlványával és a Barót vizével határolt, történelmi Bardócszékre. Hamisítatlan fehér karácsony vár ránk az erdő koszorúzta vidék hólepte medencéjében, a legendákkal átszőtt rengetegek, vadregényes szurdokok és borvízforrások világában. Ahol a régi keleti határainkat védő telegdi székelyek utódai élnek, dacolva a modernség fertőző ártalmaival. Van itt valami a levegőben a Vargyas, a Kormos és a Barót patakok mentén elterülő ősi székely települések között. Mert az évszázadok alatt annyi épített örökség, néphagyomány halmozódott fel, és annyi történelmi nagyság fogant meg e kis területű fiúszék ölében, akikre a világ bármely nagy birodalma büszke lehetne.

Látnivalók / Székelyföld / Erdővidék
Bővebben...
Bővebben...

Ha Kisbacon, akkor Benedek Elek, akinek e tájból ihletődött, ősi mondákon alapuló csodálatos mesevilágán nemzedékek nőttek fel. Büszke is a falu nagy szülöttére, akinek 1896-ban épült klasszicista udvarháza, a híres Mari-lak ma már valóságos zarándokhellyé vált. Az emlékházban ma is az író leszármazottai élnek.

Bővebben...

Az ásványvizeiről híres Bibarcfalva település környékén a monda szerint Bibarc várura, a Szent Anna-tó feletti tündérvárból származó felesége kívánságára fakasztott gyógyforrásokat. A középkori református templomban Erdővidéken egyedülálló értékkel találkozhatunk. Északi falán még Orbán Balázs fedezte fel a 15. századi eredetű Szent László legendát ábrázoló freskókat.

Bővebben...
Bővebben...

Vargyas 1820-ban épült unitárius templomában a hagyományos ornamentikával díszített festett kazetták, karzatmellvédek és padok jelzik, hogy a nagyközség egyben a népi faragómesterek és bútorfestők birodalma is.

Nemcsak Vargyas, de egész Erdély középkori történelme elválaszthatatlan a községet évszázadokon át birtokló Daniel család történetétől. A különböző stílusjegyeket magán hordozó kastélyuk Erdővidék egyik legnagyszerűbb épített öröksége. A Danielek több mint 600 éven át lakták, ám a háború után elhagyni kényszerültek régi örökségüket. A kommunisták meg, ahogy szokták, állami gazdasággá tették a kastélyt és juhokat is tartottak az ősi falak között. Az épület ma az esztergomi önkormányzat tulajdonaként várja sorsa jobbra fordulását.

A főutcán emelkedik Vargyas egyik legújabbkori épített büszkesége, a Makovecz Imre által tervezett református templom, ami az Árpád-kori templom alapjaira épült. Az építkezés során egy ősi, rovással díszített keresztelőmedence került elő, ami ma a templomban látható.

Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...