Pozsony

Uticélok / Történelmi Magyarország / Őrvidék
Nehézségi szint:
2/10

A Pozsonnyal való ismerkedést érdemes magánál a négy saroktornyos várnál kezdeni, melynek tömbje minden irányból már messziről kiemelkedik. Pozsony első vára valószínűleg 1000 körül épült, amikor Szent István királyunk várispánságát megalapította, s nevét is talán első ispánjáról, Posról kaphatta. 1211-ben itt jegyezte el Lajos türingiai őrgróf Árpád-házi Szent Erzsébetet, amire a vár kertjében a legújabb időkben felállított szobor is emlékeztet. A vár állta a tatárok, husziták, törökök ostromait, többször is átépítették, és a történelem során megannyi gazdát cserélt, míg végül a „Szlovák Nemzeti Múzeum” kapott benne helyet. Pedig volt idő, amikor még itt, a vár Korona-tornyában őrizték a Magyar Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

Ez még a török időkben volt, amikor Buda eleste után Pozsony lett a főváros, és 1563 és 1835 között odalent, a vár alatt a híres Szent Márton dómban 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak. A 14. századi eredetű híres koronázó-templom 85 m magas tornya tetején ma is ott tündököl az aranyozott magyar Szent Korona 1 méteres és 3 mázsás másolata.

Az óvárosba Pozsony középkori erődrendszerének egyetlen megmaradt kapuján, az 1411-ben épült Szent Mihály-kaputornyon lépünk be. Itt található az egykori magyar országgyűlés épülete, amiben ma már a Szlovák Egyetemi Könyvtár székel.

A főtér polgárházai is a magyar múltról mesélnek, élükön a 15. századi régi Városházával, ahol egykor a város ügyeit intézték.

A Városháza mögötti teret a Prímási Palota impozáns klasszicista épülete uralja. Maga Batthyány József, Magyarország hercegprímása építtette a 18. században.

De milyen rég hallhattak magyar szót a kultúra pozsonyi bástyái is. Az 1886-ban átadott Régi Nemzeti Színházban már nincs helye történelmi drámáinknak.

És itt, a magyar nemesi bálok és ünnepségek színhelyén, az 1760-ban épült Grassalkovich-palotában, ahol egykoron Joseph Haydn mutatta be legújabb szerzeményeit, ma már Szlovákia államfője lakik.

 

Hazajáró epizódban szerepelt: