ELHALASZTVA! – Bácskai Hazajáró Túra – Barangolás a délvidéki palócok földjén

ELHALASZTVA! – Bácskai Hazajáró Túra – Barangolás a délvidéki palócok földjén

2021. március 6. szombat 8:30 - 19:00

Helyszín

Kupuszina - Bácskertes
Sv Ana, Kupusina, Szerbia

GPS: 45.74141, 19.01432

A túra megrendezését a járványügyi korlátozások miatt elhalasztottuk. Az új időpontról később adunk tájékoztatást!

Idén már harmadik alkalommal hívunk Benneteket, hogy együtt fedezzük fel Bácska magyar történelmi emlékeit és a végeláthatatlan délvidéki pusztát. Utunk ezúttal Nyugat-Bácskába vezet, ahol megismerkedünk a legdélebbi palóc falu, Bácskertes vagyis Kupuszina környékével és kultúrájával. Bácska kincseit csak úgy tudjuk megőrizni, ha ismerjük is az értékeinket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy a Hazajáró Egyesület missziójával összhangban túrák és kirándulások szervezésével is hozzájáruljunk a szülőföldünkhöz való kötődés megerősítéséhez.

Kupuszinát a legdélebbi palóc falunak is hívják. A török pusztítás után a környék elnéptelenedett, és a felvidéki Nyitra, valamint Heves vármegyékből származó palócokkal telepítették újra. Lakói ma is büszkén őrzik őseik hagyományait. Idei vezetett túránkon megismerjük ennek a különleges kis falunak a történetét, és felfedezzük a közelben kanyargó Duna vadregényes árterét is.

Találkozó: 8 órától a templomnál (Somborski put 1, 25262 Kupusina-Bácskertes)

Rajt: 8.30

Táv: 15 km

Részvételi díj: 800 din vagy 2500 Ft

Útvonal: Kupuszina, templom > kupuszinai tájház  >Tumbász család gazdasága > Duna holtág >Leo villa > Kupuszina, templom

Túránkat a Szent Anna templomban kezdjük, ahol Isten áldását vesszük nyugat-bácskai barangolásunkra. Első megállónk a kupuszinai tájház, ahol megtudjuk, hogyan éltek egykor a falu palóc lakói. Innen a helyi Tumbász családhoz látogatunk, akik évtizedek óta foglalkoznak fűszerpaprika és hagyma termesztéssel, a túrázókat pedig jó kis zsíros kenyér reggelivel várják.

Ezután belépünk a vadregényes Duna-holtág természetvédelmi területére, ahol rövid kitérőt teszünk egy vadászházhoz, ahol ha szerencsénk van, őzekkel is találkozhatunk.

Ezután betérünk egy magyar gazda portájára, aki a helyi gyümölcsészetről mesél nekünk, valamint helyi pálinkát és almalevet kóstolunk.

Folytatjuk túránkat Leo villáig, ahol a helyi a turizmusról mesélnek nekünk. Innen autókkal térünk vissza Kupuszinára, ahol vacsora után meghallgatunk egy népmesét a helyi mesemondó Toldi István tolmácsolásában.

Érkezés: előreláthatólag 16 óra körül

Díjazás: emléklap, kitűző

Ellátás: útközben egy-egy családi gazdaságban pálinka, zsíros deszka és pálinka, a célban egy tál kupuszinai paprikás

Szállás: Kupuszinán a Villa Leo-ban. Szállásdíj: 10 EUR/1 éjszaka, több éjszakára 8,5 EUR. Reggeli 2 EUR/fő
Itt maximum 30 fő elszállásolására van lehetőség. A faluban maximum 10 főnek jut szállás falusi turizmus keretein belül.

Jelentkezési határidő: 2020. március 3. szerda Amennyiben rész veszel a túrán, kérjük töltsd ki ezt az űrlapot, így is megkönnyítve a szervezők munkáját. Köszönjük!

Információ a túrával kapcsolatban és jelentkezés: Faragó Zoltán +381 64 491 7281 e-mail: , vagy Szabó Attila e-mail:

A túra a Hazajáró Kupa része.

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

250. rész: Nyugat-Bácska 1. – A Telecskától le a Dunáig

251. rész: Nyugat-Bácska 2. – A Duna mente vízivilága