Sepsiszentgyörgy

Uticélok / Székelyföld / Erdővidék
Nehézségi szint:
2/10

Árpád-kori város Sepsiszentgyörgy, lakóinak többsége még ma is magyar. Középkori múltjáról a régi Ópiac mesél. De itt találjuk Háromszék neves tanodáját, a Székely Mikó Kollégiumot. Építése hidvégi gróf Mikó Imre nevéhez fűződik, akit Erdély Széchenyijének is neveznek. A Kollégium mellett van a város színháza.

A város miliője a megingathatatlan székely hazafias öntudatról mesél. A központ patinás épületei és emlékei Sepsiszentgyörgy békés építkezésekkel és véres szabadságküzdelmekkel teli múltjáról árulkodnak. Ezt hirdeti az Olt teraszán 1832-ben épült régi vármegyeház is.

A békeidőkben szépen gyarapodott is a város. Kós Károly tucatnyi épület megtervezésével tette le a névjegyét Szentgyörgyön.

A legmeghatározóbb az 1875-ben alapított Székely Nemzeti Múzeum épülete, amely páratlan gyűjteménynek ad otthont. Ahogy a múzeum alapszabálya is kinyilvánítja: a gyűjtemény a székely nép elidegeníthetetlen tulajdona. A kincsestárban többek között 50 000 tételes régészeti-történelmi anyaggal és egyedülállóan gazdag néprajzi gyűjteménnyel szembesülhetünk. A természettudományi osztályon a kárpáti élővilágot is megismerhetjük.

Van itt egy ereklye, ami több, mint egy múzeumi tárgy: egy darab harangból öntött történelem, a székely szabadságszeretet jelképe: Gábor Áron eredeti ágyúja.

Hazajáró epizódban szerepelt: