Pádis – Karsztvidéki kirándulások Czárán Gyula nyomdokán
Hazajáró műsorok

Pádis – Karsztvidéki kirándulások Czárán Gyula nyomdokán

49. rész
"Egyáltalában bámúlatos a Bihar-hegység gazdagsága a legkülönfélébb természeti alakzatokban. Nyakszerűleg összeszűkűlő völgyszakadékok, zordon, vad, sötét sziklafolyosók, festői szép sziklatorkok állítják meg haladásában az útast. A minden rendű s mindenféle nagyságú barlangoknak se szeri, se száma. Imitt-amott hatalmas kőszálak, magánosan fölmeredő hatalmas sziklatornyok válnak ki magasan a hegy sziklatömegéből."
György Aladár: A Bihar-hegység

Van egy varázslatos terület történelmi hazánk szívében, az Erdélyi-szigethegység közepén, ahová a Teremtő egészen különleges természeti világot alkotott. Talán valami gyermeki jókedv szállhatta meg, amikor a földkéreg lemezeit megmozgatva évtízmilliókon keresztül megrajzolta a vén Európa egyik legcsodásabb és legértékesebb karsztvilágát, amit az emberek Pádis-fennsíknak neveztek el. A Bihar-hegység eme aránylag kis területű zárt medencéjében a karsztjelenségek szinte valamennyi változata összezsúfolódott: sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, búvópatakok, források, dolinák, gazdag növény és állatvilággal párosulva. Ez a Pádis karsztvidéke, ami különleges természeti jelenségeit annak köszönheti, hogy a hegyoldalakkal körbevett 8 kisebb zárt medence felszínén a víznek nincs lefolyási lehetősége, így a föld alatt, a sziklákba vájt járatokban közlekedik. Ahol pedig felszínre kerül, varázslatos természeti tüneményekkel ejti ámulatba a turistát. Ez a vidék ragadta magával Czárán Gyulát is, aki először tárta fel és tette úttörő munkájával a turisták közkincsévé a vidéket. Az ő nyomdokát követve az elmúlt évtizedekben egyre többen kezdik újra felfedezni a Pádist.

Látnivalók / Partium / Biharország

A Glavoi-rétről a sárga pont jelzésű ösvényen haladva érhető el a Pádis-hegység egyik leghíresebb ürege, az Eszkimó-jégbarlang. Az üregben minden évben két hatalmas jégtömb keletkezik, amit Czárán Gyula az eszkimónak és a feleségének nevezett el. A dolog pikantériája az, hogy az eszkimó minden évben kénytelen új feleséget választani magának, tudniillik a nyári hónapokban a barlang belsejében lévő nyíláson keresztül a besüt a nap, és az eszkimó melletti kisebb jégtömböt, a feleséget minden évben következetesen elolvasztja.

Bővebben...

A jégbarlangtól alig egy kilométerre délkeletre emelkedik a sárga kör jelzésen megközelíthető Galbina-szirt, ahonnan szép időben remek kilátás tárul a Bihari karszt szépségeire.

Bővebben...

A kék jelzésen haladva érjük el Közép-Európa leglátványosabb karsztegyüttesét, a Csodavárat. A Csodavár úgy alakult ki, hogy a Vár-patak legmélyebben fekvő pontjaként összegyűjti a környék felszín alatti vizeit. Ezek a vízfolyások addig vájták, szélesítették a felszín alatti üregeket, amíg azok a hatalmas kőfelszín nyomásától és a földtani mozgásoktól beszakadtak.

Bővebben...

A Ponor-rétet átszelve érjük el a Ponor-forrást, vagyis a Ponor-vízkeletet. Ez a háromlépcsős vízrendszer második foka, ez az a hely, ahol a Pádis-fennsíkról eltűnő patakok itt, a Ponor-réten megjelennek, majd gyorsan el is tűnnek, hogy a Csodavárnál kerüljenek újra elő.

Bővebben...

A múltba vesző legenda szerint egykor egy móc járt szekerével a körösök vidékén, amikor hatalmas szélvihar tört ki. A vihar fölkapta a mócot és szekerestől-lovastól ide, a Pádis fölé magasodó sziklacsúcsra helyezte. Az oromról ragyogó kilátás mutatkozik az egész fennsíkra, és a Bihar-hegység gerincére.

Bővebben...

Az Aragyásza barlang egy szűk kijárat után meredek falú kanyargós szurdokká válik. Ez a bámulatos Medúza-zúg, ami a barlang tetejének beszakadása után keletkezett. A láncok segítségével végigjárható kanyon az idilli Fortuna ligetben végződik. Az üde réten a kristálytiszta Feredő-patakot követve lépünk be a Meleg-Szamos szédítően szűk és mély sziklakatlanába. Egészen páratlan élmény a hatalmas szirtfalak keretelte medrében követni az ifjonti hévvel dübörögve útnak induló Meleg-Szamost. A kanyon nyugati pereméről látható a Cukorsüveg sziklatornya. Tényleg, mint egy keleti kirakodóvásár, nehéz elszabadulni a tüneményes látnivalóktól nyüzsgő Szamos-Bazártól.

Bővebben...

A környék legszebb kilátópontja a Varasó-havas. A Varasó-havas tetejéről körbetekintve csodálatos látvány nyílik a Bihar-hegység gerincére, a Szamos-Bazár szikláira és az Erdélyi-szigethegység szívére, a Pádis utánozhatatlan világára.

Bővebben...