Őrvidéki Hazajáró Túra az Ezeréves határon

Őrvidéki Hazajáró Túra az Ezeréves határon

Szeptember 24-én, vasárnap került megrendezésre az Őrvidéki Hazajáró Túra. Borongós, esős idő fogadta a résztvevőket az Ezeréves határ környékén, a Rozália-hegységben.

A körtúra Savanyúkútról indult és bővelkedett a látnivalókban. A GPS alapján a 27,1 km-es túrához 965 méter szintemelkedés társult, melynek nagyobb része a túra első felében került leküzdésre. Savanyúkút község nevét a savanyú ízű, ásványi anyagokban gazdag gyógyvizéről kapta. Szinte azonnal elhagytuk a lakott területet és elsőként a Hubertusz-kápolnát, majd a Mária-forrást érintettük.

Dél felé haladva a hegységben kellemes emelkedők követték egymást, de abszolút nem tolakodóan. Az 534 méter magas MitterRiegel nevű pont után kicsit lankásabban, de még mindig felfelé tartva értük el a Steinkogel nevű 640 méter magas pontot, ahol egy kilátó is épült. Érdemes felmenni, mert a kilátás igazán impozáns. Kelet felé Sopron és környéke, míg nyugat felé a Rax és a Hohe Wand között a Schneeberg hatalmas tömbje is feltűnik szinte egy karnyújtásnyira.

Továbbra is a déli irányt tartva utunk érintette a Tobias-keresztet, amelynek története el is olvasható a keresztfán. A keresztet hálából állították, mert történt ugyanis, hogy a kis Tobias egyedül eltévedt az erdőben, de Isten segítségét kérve a helyi erdészek épségben megtalálták. Ezután következett a Fehér-kereszt, majd a hegység legmagasabb pontja, a Heuberg, ahol a Rozália-kápolna is található. A kápolna első írásos említése 1666-ból való, de a mai alakjában 1670 óta áll itt a hegytetőn, melyet Esterházy Pál építtetett. A soproni Perkovátz-ház Baráti Kör a Madarak és Fák Napja alkalmából immár hagyományként minden évben szervez gyalogtúrát ide, hogy a két világháború közti Sopron vármegyei hagyományokat felelevenítve, Sopronból az Asztalfőnél átlépve a trianoni határt, felgyalogoljanak Fraknóra a Rozália-kápolnához és ott imádkozzanak. Nagyszerű kilátás nyílik innen a Fraknó várára.

A kápolnától leereszkedve, mintegy 300 méterre a főszervező, Orbán Imre zsíros kenyérrel és vízzel várta a túrázókat, valamint itt megkaptuk a túra díjazását is. A frissítés után északi irányba folytatódott az út. Érintettük Fraknó várát, mely XIV. századi eredetű, Burgenland egyik legismertebb jelképe és máig az Esterházy család tulajdonában áll. Itt található a család kincstára. Felkaptattunk a Hausberg nevű magaslatra, ahol egykor az óvár állt, majd Fraknót elhagyva Rétfalu település felé vettük az irányt, ahogy egyébként egy mini síterep is található. Innen kellemes dimbes-dombos útvonal vezetett vissza túránk kiindulópontjához, Savanyúkútra.

Tény, hogy az időjárás lehetett volna kegyesebb, de így is csodaszép helyeken ment a túra, érdemes felkeresni a környéket és az itteni nevezetességeket. Akad belőlük néhány. S végül, de nem utolsósorban köszönet Orbán Imrének, hogy létrejött ez a nagyszerű túra.

A beszámolóért és fényképekért, külön köszönet Kormos István túratársunknak.