Orbán Balázs nyomdokain a Vargyas-szorosban

Orbán Balázs nyomdokain a Vargyas-szorosban

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet felkérésére és közreműködésével első alkalommal szervezett Hazajáró túrát Erdővidéken a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület. A május 22-ikirándulás huszonöt résztvevője a vadregényes Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület természeti értékeivel, különleges szépségű látnivalóival ismerkedhetett meg. A túra résztvevői Magyarország és Erdély különböző tájegységeit képviselték Békéscsabától Nagyszebenen és Marosvásárhelyen át Sepsiszentgyörgyig. Az első erdővidéki Hazajáró túra vezetői az Elveszett Világ Egyesület két tagja, a baróti Demeter Zoltán és a vargyasi Sütő István voltak, mindketten tagjai a népszerű Hazajáró műsor szerkesztői, rajongói és támogatói által létrehozott és működtetett Hazajáró Egylet, Kárpát-medencét lefedő ispán csapatának.

A résztvevők elsőként az Ejtőkő legendás történetével ismerkedtek meg. A túra a természetvédelmi terület látogatóközpontjától indult el az egyre népszerűbb és látogatottabb szurdokvölgy szépségeinek felfedezésére. A Vízkelet barlang előtt a Vargyas-szoros kialakulásról, elhelyezkedéséről hallhattak információkat, az első palló szomszédságában lévő turisztikai táblánál pedig a szoros növény és állatvilágáról, kutatástörténetéről és a jelenlegi állapotokról értesülhettek.

A Kőcsűr tanúbarlang felkeresését követően a túrázók, a Széchenyi-szirt és a Nagykő görgeteg szomszédságában elhaladva, a Lócsűr barlangot látogatták meg, ahol a barlangok kialakulásáról és a cseppkőképződmények képződéséről hallgattak meg egy rövid előadást, majd a szoros legismertebb és leghosszabb (1527 m) barlangját, az Orbán Balázs (Almási) barlangot keresték fel. Itt örömmel fedezték fel, hogy a barlang belső járatait a felügyelők a napokban lezárták. A barlang természetesen továbbra is látogatható, de csak helyi kísérő, idegenvezető társaságában, így a rongálás, szemetelés is megfékezhető és a barlangban élő denevéreket sem zavarja senki. A gondnokoktól elkért kulcsnak hála a csapat bevállalósabb része a Fekete István teremig látogatta meg a barlangot és sok-sok érdekes új információval a tarsolyában, enyhén összesározott ruhával hagyhatta el a barlangok egyedi hangulatú, föld alatti világát.

 

Mivel a túrát megelőző napon jelentős mennyiségű csapadék hullott a szorosban, a mészkősziklák nedvesek és csúszósak voltak, így a kőmezői kilátóhoz már nem kapaszkodtak ki a résztvevők. Vigaszdíjként felkeresték a Csalatornya tövében található, különleges szépségű Tatárlik alagútbarlangot, ahonnan párját ritkító látványként csodálható meg a Nagy-barlangot magába foglaló Csudálókő sziklája.

A jelenlévők többsége, a Hazajáró Pontként is működő Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület meglátogatásának élményét, egy másik, ugyancsak Hazajáró-Pontként jegyzett vargyasi helyszín, a fafaragó és bútorfestő Sütő család házi múzeumának meglátogatásával fokozta. Az eseményt megálmodó és létrehozó két egyesület további erdővidéki turisztikai látványosságokat felkereső kirándulások szervezését is tervezi, amiről természetesen Egyesületünk is hírt ad a jövőben.

A Sütő családnál

Köszönjük a beszámolót Demeter Zoltán barátunknak.