IV. CSALLÓKÖZI HAZAJÁRÓ TÚRA

IV. CSALLÓKÖZI HAZAJÁRÓ TÚRA

Június huszonnegyedike szombatján egy századnyi ember gyűlt össze Királyfiakarcsán a Cserkészligetben. Az időjárás kegyes volt hozzánk, igaz a szélnek volt egy kis ereje, de haszna is, harcképtelenné tette a szúnyogok hadát, így a Csallóközre jellemző kánikula nem tikkasztotta a túrázókat.

A regisztrálás után innen rajtolt a század. Húsz kilométeren át pihenőkkel, előadásokkal tarkítva, szelet legyőzve haladt a csapat. Szép látványoktól nem kellett hiányt szenvedni, de a vidék kulturális emlékeit, emlékhelyeit sem hagytuk ki. Megismerkedtünk a környék történelmével, hagyományaival és természeti értékeivel. Kezdjük csak az elején.

A rajtolás a Cserkészligetből indult, ahol a helyi betyárok rigófüttyös szív és lélekerősítő üdítőitalával kínálták a társaságot. Szívhez szóló köszöntővel indított útra bennünket Horváth Csaba Királyfiakarcsa alpolgármestere. Indulás! Pár méter után az első megállónál földbe is gyökerezett lábunk megpillantva a falu tájházát, amit Horváth Csaba mutatott be nékünk. Indultunk is tovább egy kis aszfaltutas cipőkoptatás, Etrekarcsa, Kulcsárkarcsa érintésével rátértünk a Karcsai kanális partjának ösvényére. A túrát a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet ispánja, a szervező Méhes Attila és szárnysegédjei Lőrincz Roland és Szüllő Judit vezették. Itt hiába is kerestük a Börzsönyben jól megszokott turistajelzéseket, sajnos itt olyanra nem leltünk. Sebaj, az útvonal a fejünkben, akár a galambokéban, hiszen ez a csallóközi emberek egyik erőssége volt mindig is, hogy úgy ismeri környezetét, mint a saját tenyerét. Szükség is volt erre, amikor a mindenféle földbitorlók elől nyújtott menedéket erdő, nádas, ingovány. Jobbra-balra tekintve facélia ültevények lila, gabonatáblák aranyló ringatózása tárul szemünk elé. Szinte magunk előtt látjuk az itteni emberek elszánt élni akarását, küzdelmét, a kenyeret adó tevékenységek bizonyítékait. Gondolatainkba merülve meg is érkeztünk Nyékvárkonyba, ahová nem akármilyen felvezetéssel vonultunk be. A forgalmas útra térve a Nyékvárkonyi Önkéntes Tűzoltó Testület tűzoltói autóikkal kísértek bennünket a faluig. Háza előtt, mely Hazajáró pontként is működik, várt ránk Szentesi Miki bácsi. Mesélt nekünk a falu történetéről a Dobóczky kápolna előtti platánfák hűsítő árnyékában. Mise-hídon átmentünk a Szent Jakab templomhoz, melyet kívül s belül is megcsodáltunk, hallgatva Miki bácsi szavait.

A plébánia kertjében már vártak bennünket a Szent Jakab cserkészcsapat tagjainak szorgos kezei által készült hagymás, zsíros kenyerei. Ettünk, ittunk s közben megtekinthettünk a közösségi házban egy nagyon szép helytörténeti fotókiállítást. Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere köszöntött bennünket, jégkrémmel, kávéval kínálta a fáradt századot. Bemutatta nékünk a bázisát is, ahonnan irányítja a szépen rendezett, szívügyének tartott faluját. Közben jóféle borral, pálinkával koccintunk a szebb jövőért.
Felfrissülve, erősített hittel lelkünkben indulunk tovább, hogy a Várkonyi kanális mentén, menetelés közben elgondolkozzunk azon, hogy egy-két tollvonással mit is tett velünk a történelem. Piros szív, fehér hó, zöld remény…. énekelgettem magamban.

Félretéve borús gondolatokat vidáman haladt a csapat, készültek a festményre illő fotók erről a csodaszép tájról. A kanális gátjához érve, amit a helyiek Négyes kanálisnak hívnak, már várt ránk Fodor Péter biológus, természetfotós a DUNAVIT – Dunamenti Tájvédelmi Társulat alapító tagja. Meghallgattuk tartalmas, s eszekbe jól bevésendő szavait. Beszélt Csallóköz élővilágáról, vízkészletéről. Bizony, fogyóban Csallóköz aranyat érő ivóvízkészlete. Közben körbejárt a jó kedvet alapozó hazai rigófüttyös üdítőital is. Utunk a hullámzó erdő s mező széli méteres csalánokkal szegélyezett ösvényein vezetett tovább. Mellettünk elhanyagolt gyümölcsös, cseresznye, meggy, sok-sok szederfa, hajjaj jó pálinka alapanyagát szolgáltatták egykoron. Megérkezünk Egyházkarcsára, ahol körültekintettünk takaros utcáin. Pihenőhelyül szolgált a faluszéli Sport- presszó, ahol szívesen csapolták a hűsítő komlódzsúszt a fáradt Hazajáró századjának.
Új erőre kapva érkeztünk vissza a karcsai Magyarság Házához a Cserkészligetbe. A jól megérdemelt oklevél és kitűző átvétele után mindenki megkóstolhatta Árpi betyár és családja által főzött gulyáslevest. Nagyon finom volt! Hogy torok ne maradjon szárazan, előkerültek a butykosok is.
Mindenkinek gratuláltunk s találkozzunk jövőre is szavakkal búcsúztunk!

„Régiekre emlékezni – hagyománytisztelet.
Szeretni, becsülni, védeni az ősi földet,
ahol elődeink éltek és dolgoztak,
ahol születtünk és élünk,
vagy ahonnan elszakadtunk,
de ahová az élet fáradalmait
kipihenni visszatérünk – kötelesség!
Minden nép büszke hazájára, szülőföldjére,
megbecsüli, ápolja történelmi, kulturális emlékeit,
a régmúlt hagyományait.
Ezt tesszük mi is…”

Köszönet és hála a támogatóknak!
Petőfi Baráti Társulat
Erdős Péter
Horváth Csaba – alpolgármester Királyfiakarcsa
Szentesi Miklós
Nyékvárkonyi Önkéntes Tűzoltó Testület
Nyékvárkonyi Egyházközösség
5. sz. Szent Jakab cserkészcsapat – Nyékvárkony
Fazekas István – polgármester Nyékvárkony
Fodor Péter – DUNAVIT
Méhes Attila – Hazajáró ispánja – szervező
Méhes Csaba – Guttúra
Hodossy Péter, Szüllő Judit, Lőrincz Roland, Darnai Árpád és családja

A beszámolóért külön köszönet Szüllő Juditnak