Retyezát-hegység – A Kárpátok esszenciája
Hazajáró műsorok

Retyezát-hegység – A Kárpátok esszenciája

5. rész
„Aki erdélyi bolyongásaiban fogalmat akar alkotni a természet szépségeinek nagyszerűségéről, arról, ami nagyszabású, valóban nagyszerű és óriási kiterjedésű, az kísérelje meg bejárni a Retyezátot.”
Tavaszy Sándor

A Hazajáró meghallgatta az erdélyi teológus, Tavaszy Sándor hívogató szavait és nekiindult, hogy megkísérelje bejárni a Retyezát masszívumát és utánanézzen, miről is regélnek a hegység pompázatos ormai. A Déli-Kárpátok és talán egész történelmi hazánk legszebb ékköve már 1935 óta Nemzeti Park. Több mint 2000 méteres átlagmagasságával és gigantikus sziklaképződményeivel valódi alpesi magashegység képét mutatva emelkedik a Hátszegi-medence fölé. Az egykoron Zerge-havasnak hívott hegység ötvözi magában a Kárpátok valamennyi arculatát. Vannak itt bükkös fennsíkok, végtelen fenyvesek, vízesésekkel tarkított szurdokvölgyek, cirbolyafenyőktől foltos hegyoldalak, tükörtiszta tengerszemek, felhőkarcoló kopár sziklacsúcsok – minden, amitől annyira szeretjük a Kárpátokat. Lent a Hátszegi-medencében pedig az uradalmi kastélyok, várak és templomok történelmi színfalai mögött folyik a néma küzdelem a szórványmagyarság megmaradásáért.

Látnivalók / Erdély / Hunyad
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...

Demsus ősi, feltehetően 13. századi román stílusú temploma Erdély egyik legrégebbi egyházi műemléke. Építéséhez a közeli római kori Várhely romjaiból használtak fel sírköveket, és faragványokat. Egyesek szerint már a IV. században ókeresztény templom állt a helyén, mások úgy vélik, az ősi magyar hitvilág kultuszhelyére épült. Demsus templomát később közösen használták a reformátusok és a görögkeletiek.

Bővebben...

A Kendeffy család Árpád-kori legendás várának romjai a Malomvíz patak fölött magasodnak. A XIV. században épült vár tulajdonosai a Kendeffyek után a Kenderessy nemesi családok voltak. A rommal átellenben lévő parton egy XIII. századi, eredetileg római katolikus, ma már ortodox templom áll. Brazi település fölött a Sebesvíz patak völgyének egy eldugott sziklafalán 1896-ban emléktáblát állították annak emlékére, hogy 1882-ben a Retyezátban rendeztek vadászatot Rudolf trónörökös számára.

Bővebben...
Bővebben...

A Retyezát katlanaiban csaknem száz kisebb-nagyobb tó idézi a jégkorszakot. Közülük a legismertebb, Erdély legnagyobb tengerszeme, a Bukura-tó. A glaciális eredetű tó a Retyezát központi csúcsainak kedvelt kiindulópontja. Déli partján a nemzeti park által kijelölt sátorozóhely található.

Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...