Nagykő-havas – A hétfalusi csángók bércein
Hazajáró műsorok

Nagykő-havas – A hétfalusi csángók bércein

45. rész
"Megint a Barcza gyönyörű terén vagyunk. A tömösi szoroson felül a Nagy-Kőhavasnak térbe kifutó előhegyei, szép fenyves erdők közül büszkén fölemelkedő merész sziklagerinczei félkör idomban nyulnak el. A havasok alján mintegy szabályszerüleg csoportositott kúpidomú előhegyeknek tövénél egy hosszú falusor telepedett meg, mely sajátságosan vonzó képet mutat, Hétfalu. Ezen gyüjtőnév alatt 7 egymás végtiben épült határszéli falu értendő, melyek sokszor fenyegetett hazánk éberen figyelő őrszemei foglaltak helyet. E faluk közvetitők hazánk és kelet közt. Ha Brassó a Barcza koronáját, ugy a Hétfalu annak díszövét alkotja, s ugy gyönyörű fekvése, mint népének eredetisége által méltán vonzza magához az útast."
Orbán Balázs: Hétfalu (1868)

A Keresztény-havasból letekintve bizony idevonzotta a Hazajárót is a Brassói-havasok másik ékessége, a Nagykő-havas. A Kárpátkanyarban fekvő hegység messziről ugyan nem kelt feltűnést; magassága, turisztikai fejlettsége nem veszi fel a versenyt felkapottabb szomszédaival, de vadonja valódi csodákat rejt. Szurdokait ékesítő vízesései, bámulatos sziklaalakzatai, ragyogó látképet kínáló csúcsai révén méltán lopja be magát az ösvényeit járó vándor szívébe. Nem beszélve az északi lábánál évszázadok óta küzdő magyar népéről, a hétfalusi csángókról, akik történelmi hazánk délkeleti mezsgyéjét őrizve, ezernyi véráldozaton túlesve, máig kitartó ragaszkodással állják a vártát.

Látnivalók / Erdély / Barcaság

Eredetileg Hétfalu, a hétfalusi csángók lakják. A településrendszer a 12-13. században alakulhatott ki, minden valószínűség szerint az iderendelt besenyő határőrök leszármazottai. Ebből Négyfalut, Bácsfalut, Türköst, Csernátfalut és Hosszúfalut 1950-ben Szecseleváros néven egybeolvasztották.

A hétfalusi csángók java része evangélikus, így Türkösön az evangélikus templom kertjében található a világháborús emlékmű. Érdekesség, hogy itt hímezték Kossuth Lajos szemfedelét, és a templomkert rózsabokrainak szirma került a halotti párnába is. A templom szomszédságában áll a kúria, ami a Néprajzi Múzeumnak ad otthont, és Hétfalura jellemző kapujával hívja fel magára a figyelmet.

Csernátfaluban van Brassón kívül az egyetlen magyar középiskola a megyében, de már van magyar óvoda és napközi is. A város széli temetőben található az egykor a főteret ékesítő, a ’48-as szabadságharc hőseinek emléket állító Csángó Szobor.

Bővebben...

A gyephavason fekszik Csűrkösmező, amelynek közepén az Erdélyi Kárpát Egyesület újjáépített menedékháza várja a megfáradt vándort. A házat az Egyesület Négyfalusi Osztálya tartja karban.

A Nagykő-havas csúcsa Kárpát-kanyar egyik legpompásabb kilátóhelye. A szélrózsa minden irányába varázslatos a panoráma.

Bővebben...

A Brassói Turista Egyesület lelkes tagjai 1929-ben tárták fel a Szabonya-patak felső folyásának varázslatos szikla-völgyét, majd a következő évben ki is építették a Hétlétrát. A természeti csodát a sebesen alázúduló pataknak köszönhetjük, ami szabályosan kettévágta a gigantikus sziklatömböt, kialakítva a 160 méter hosszú, igen szűk és meredek mészkőszurdokot. A dübörgő víz a hét egymást követő lépcsőn összesen mintegy 60 métert esik.

Bővebben...