Kalota-havas 2. – Körtúrák Biharban
Hazajáró műsorok

Kalota-havas 2. – Körtúrák Biharban

149. rész
"Ennek a hegységnek csak az az egy hibája van, hogy a mienk, hogy itt van nálunk. Ha kint volna az Alpesek földjén, talán sokkal több figyelemre méltatnók. Pedig meg van ezen hegység gazdagon természeti szépségekkel, ritkaságokkal áldva s a turista-világnak valóságos Eldorádója lehetne. Igaz, hogy csak a középrendű hegységek sorába tartozik, s legmagasabb ormai sem érik el a 2000 métert. Van itt minden, amivel egy hegység a turistát elragadni képes."
Czárán Gyula: Biharfüred környékéről (1899)

A bihari hegyek apostola, Czárán Gyula irdatlan munkával tárta föl és népszerűsítette a vidéket szerte a hazában. Aztán a haza elveszett, így az Erdélyi-szigethegység ékessége, amit egykor Kalota-havasnak hívtak, ma már alig mondható a miénknek. A Bihar-hegység északi szomszédja, a Vigyázó-hegység szépségeiből mit sem veszített. Szelíd gerincekben tetőzik, vizek szabdalta oldalait rétekkel tarkított erdőrengetegek borítják. Három ágú villa alakú masszívumának ezúttal a Nagy-Sebes vizét körülölelő középső és nyugati ágát járjuk be, majd a Bethlen Gábor emléktúra keretében megmásszuk a hegylábi szórvány-magyarság ikonikus ormát, az Istenek-havasát is.

Látnivalók / Partium / Biharország

A Horgas-havas alatt, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízválasztóján, a Kopott-csapás nyergében tiszta időben csodálatos látvány fogad. Délre a Pádis és a Bihar rétjeit és erdős kúpjait látjuk. A Varasó-medence felett a Kék-Magura erdős hátát, távolabb a Déli-Kárpátokat is.

Bővebben...

A Bocsászáról remek kilátás nyílik a szomszéd hegyekre. Keletre láthatjuk a Kalotai-Magura fő tömbjét, a Vigyázó csúcsát és a Fehér-köveket.

Balra a villa nyugati ága, a Kis-havas gerince hullámzik. Északra a Nagy-Sebes felduzzasztásával kialakított Dregán-víztározója csillan a völgyben.

Bővebben...

A Bocsászáról varázslatos erdőben ereszkedünk le a Cserepes-patak völgyébe. Itt érjük el a gigászi sziklák között két lépcsőben lezúduló, 25 méteres Ördögmalom vízesést.

Bővebben...

A hegység legnagyobb vízesése, a közel 90 méter esésű Nagy-Phaeton. A Bohogyőnek is nevezett vízesés meredek lépcsői egy megrázó tragédia helyszínei. Réztábla örökíti meg Hollósi Krisztián emlékét, aki 2013-ban lezuhant a Phaeton melletti sziklákról, s örök rabja lett szeretett hegyvilágának.

Bizony, a tapasztalt turistáknak is figyelni kell minden lépésre a vízesés menti meredek sziklafalon. A kitett részeken láncos biztosítással ellátott turistaút csak egy irányban van kijelezve. A több helyütt is sziklamászást igénylő ösvény a Kereszt-hegyen vezet át.

Egy-egy szikla kilátóhelyként is szolgál.

Bővebben...

A Jád forrásvidékének központja Biharfüred. A 19. században a környék erdőit a görög katolikus püspökség bírta. 1882-ben történt, hogy Pável Mihály püspök erre járva egy juhász esztenájában kapott éjjeli szállást. Annyira megtetszett neki a völgykatlan, hogy saját üdülőt építtetett, aminek Stina de Vale, azaz a „völgyben lévő esztena” lett a neve. Az ózondús levegőjű gyógyhelyre aztán szálloda és étterem, majd 1892-ben kövezett út is épült. Ezen érkezett Czárán Gyula is, aki azonnal beleszeretett a helybe és hatalmas lökést adott az általa elnevezett Biharfüred fejlődésének. Körtúra-útvonalakat épített ki, túraleírásokat, könyveket jelentetett meg, előadásokat tartott, és saját maga is sok túrát vezetett.

Bővebben...