Fertőtáj – Tavasz a tónál
Hazajáró műsorok

Fertőtáj – Tavasz a tónál

26. rész
"Maga a Fertő hazánknak legnagyobb tava a Balaton után. Sopron- és Mosonmegyék közt terűl el egy széles, hosszúkás medenczében éjszaktól dél felé. Legnagyobb hoszsza 36 kilométer, legnagyobb szélessége 15 kilométer, legkeskenyebb a közepe táján, hol csak 6.5 kilométer. Legnagyobb vízálláskor területe 335 négyszögkilométer, tengerfölötti magassága pedig 116 méter. A Fertő határozottan alföldi tó jellegű, feneke igen egyenletes és vize igen csekély. Átlagos mélysége 1–2 méter közt váltakozik. Ma már annyira leapadt, hogy bárhol keresztül lábolhatunk rajta."
Bella Lajos: Sopronmegye

Annyi hegység után ezen a madárdalos kora tavaszi időben itt az ideje, hogy a nyugati, síkabb Őrvidék felé forduljon a Hazajáró kíváncsi tekintete. Sokan elfelejtették, pedig itt, a Hanság szomszédságában terül el Európa legnagyobb síkvidéki sós tava, amely különleges növény- és állatvilágának köszönhetően méltán lett a világörökség része. A Fertő-tó egykoron történelmi hazánkat ékesítette, aztán Trianonban területének nagyobb részét épp ahhoz az Ausztriához csatolták, amely velünk együtt a háború vesztesei közé tartozott. Történt, ami történt, a természet nem ismer határokat. A Fertőtáj ma is egységesen harmonikus képet tár az ideutazó elé: a sekély, sós tó, és a környezetét tarkító nádasok, szikes puszták világa sok vízi- és énekesmadárnak nyújt ideális életteret. A Nemzeti parkot és környékét kerékpárutak sűrű hálózata fonja be. Ezeken kerekezve fűzi most fel a Hazajáró a Fertő vidékének természeti értékeit, feledésnek indult magyar emlékeit és a nyugati gyepűk őrzőinek maradékait.

Látnivalók / Őrvidék

Egykori nevén Eszterháza, az Esterházy család ősi birtoka. Híres a Versailles mintájára épült 18. századi kastélyáról, amit Esterházy Miklós herceg építtetett 1764 és 1766 között.

Bővebben...

Itt, a patinás falu központjában magasodik a 16. században épült legendás Török-torony. Az építményből egykoron a közelgő ellenséget vizslatták eleink, de arról is nevezetes, hogy 1681-ben e falak között őrizték a Magyar Szent Koronát. A toronnyal szembeni épületben pedig nem más, mint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szállt meg, miközben Bécsbe tartott, nem baráti látogatásra.

Bővebben...

A településen hatalmas, kéttornyú bazilika áll. A templomot a török többször is elpusztította, így lett a Kárpát-medence legmutatósabb barokk temploma. A hagyomány szerint II. András király uralkodása alatt a kiáradt Fertő-tó több falut is elöntött. Ezek helyett alapították a 13. században a Boldogasszonyt, ami búcsújáró hely is.

Bővebben...

A Sziki Őszirózsa tanösvény a Fertő-tó menti szikes pusztára vezet. A nádassal sűrűn szegélyezett, igen sekély Fertő tó az egyik legjelentősebb vízimadár-megállóhely Közép-Európában. A hazai természetvédelem jelkép madarával, a nagy kócsaggal is sűrűn találkozhatunk, hisz a Nemzeti Park Közép-Európa legnépesebb nagy kócsag állományának nyújt otthont.

Bővebben...

1920-ban, Trianonban itt húzták meg a magyart a magyartól elválasztó határt, aztán 1956-os forradalom vérbe folytása után csak ezen a hídon közel 80 ezer magyar menekült át Ausztriába. Aztán a hidat a szovjetek kétszer is felrobbantották, de ma már újra áll, s a környező emlékművekkel együtt a szabadság jelképévé vált.

Bővebben...

Itt található a több mint 300 éves barokk Harrach-vadászkastély, ami hosszú ideig a Habsburg-Lotharingiai család nyári rezidenciájaként szolgált.

Bővebben...

A 17. századi városfalon rést nyitó Török kapun lépünk be az ódon kisvárosba. Úgy tartják, a települést a török háromszor is elpusztította, erre az időre emlékeztet a kapu mellett a híres török ház is.

Bővebben...

Ősi szőlőtermelő is borvidék. A településen 12. századi eredetű ún. Halásztemplom áll, de a fő utcán szebbnél-szebb 17. századi polgárházakat csodálhat meg az idelátogató.

Bővebben...