Hazajárás a vulkánok földjén Nógrádban

Hazajárás a vulkánok földjén Nógrádban

Szemerkélő esőre ébredünk Gömörpéterfalán, ahol az egyik legszebb gömöri Hazajáró ponton, a Felföldi Dalia Iskola központjában töltöttük az éjszakát. A Magyar Közösségi Házként is funkcionáló épület Kopecsni Gábor munkájának köszönhetően szolgálja immár a megmaradást, de itt dolgozik a magyar jövendőért Fábián Zoltán zenész barátunk is, aki a Petőfi program ösztöndíjasa.

Az értékes esti beszélgetés gondolatmagvaival a tarsolyunkban szedelőzködünk, mert eső ide vagy oda, lassan indulni kell Egyházasbástra, a Medvesaljai Hazajáró túra rajtjába. Bást felé aztán ismerős hegyek köszöntenek, és csak úgy tolulnak az emlékek. Először is 2015, mikor az első Hazajáró filmet forgattuk a Medves-vidéken. A Pogányvár és a Ragács látványa ma is szépséges élményeket idéz meg. Mögöttünk lassan elmarad a Bolhád vidéke, ahol 2019. januárjában jártunk, de a Rima és Balog alsó folyása sincs messze, ahol pedig éppen 2022-ben. És, hogy értékekben milyen kimeríthetetlen vidéken járunk, azt az is bizonyítja, hogy 2023. májusában még egy filmet “kisajtoltunk a tájból”, mikor is a Cseres-hegységet vettük górcső alá. De lám közben meg is érkeztünk az egyházasbásti Pogányvár Fogadóba, ahol mintegy 50-en gyűltünk össze a túra rajtjában. De itt át is adjuk a szót túravezetőnknek, a vidék szülöttének, Kovács Roland barátunknak:

2023 október 21.- Medvesaljai Hazajáró túra. Reggel igencsak esős időben gyülekeztünk szép számban az Egyházasbáston. Magyarország és Felvidék távoli helyeiről is érkeztek túrázók, hogy részt vegyenek a Hazajáró Honismereti Egylet medvesaljai túráján. Velünk tartott Kenyeres Oszkár is Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vulkáni bazalt fennsíkjára, a Medvesre. Bástból autóbusszal utaztunk Eresztvénybe és első utunk az idén felújított és átadott Dornyai turistaházba vezetett. Itt megtekintettük Mustó János festőművész alkotásait és a Salgótarján környéki turizmus múltját és történelmét.

Ezek után ellátogattunk az eresztvényi Novohrad-Nógrád UNESCO globális Geopark látogatóközpontjába, ahol Hegyi Péter tartott előadást a környékről. Egy kis frissítő magunkhoz vétele után elkezdődött az aznapi túra, amely az eresztvényi kőbányák megtekintésével kezdődött. Majd felkapaszkodtunk a Medves-fennsíkra és itt már szépséges őszi napsütéses időjárás fogadott bennünket. Igen kellemes időben szeltük át a fennsíkot, majd annak keleti oldalán megebédeltünk. Találtunk a keleti peremen egy jó kilátóhelyet és a szép időnek köszönhetően remek kilátásunk nyílt Medvesaljától egészen a Bükk-hegységig.

A keleti peremről aztán megkezdtük ereszkedésünket az Ickós-bércen lefelé. Két kis kitérőt tettünk még: az egyiket egy hatalmas erdeifenyőhöz a másikat pedig a Csörgős kúti szurdokhoz. Innen aztán még célba vettük a Tajti-tó fölött magasodó Tamáshegyi kilátót, mely újbóli körül nézésre adott lehetőséget.

Végül Vecseklőben még megálltunk a Petőfi emlékműnél és túránkat az Egyházasbásti Pogányvár Fogadóban fejeztük be fotózkodással, beszélgetéssel. Nagy köszönet minden túratársnak, résztvevőnek, Kenyeres Oszi barátunknak a részvételt, hogy együtt túrázhattunk ezen a szép októberi napon!

Máskor is gyertek errefelé.