Hazajárás a Körmöci-hegységben

Hazajárás a Körmöci-hegységben

Április 15-én a Magyar Királyság egyik legjelentősebb, egykori aranybányászatáról nevezetes bányavárosa adott otthont az Alba Túrakör és a Hazajáró Egylet első közös felvidéki túrájának.

Jó 60-an össze is gyűltünk az ódon hangulatú város egyik vendéglőjében, ahol gyorsan megvolt a regisztráció. A Tóth Zoltán vezette, jól összeszokott “albás” csapathoz körülbelül két tucatnyi “hazajáró” csatlakozott. Mindnyájunk zsebében ott lapult a Hazajáró Kupa füzet, hisz ez a túra is a kupasorozatunk része. Körmöcbánya főteréről indultunk, ahol maga Károly Róbert szobra áll a pénzverde előtt, ami persze nem véletlen, hisz Anjou királyunktól kapott kiváltságot a város. Innen rögtön a Kálvária szerpentinjét céloztuk meg, majd 800-900 méteres gerincen értünk fel Turóc és Bars vármegye vízválasztóját

Az itt őrködő gótikus templom után még Kékellő és annak kilátója várt ránk a fenyvesekkel övezett havasi legelőkön keresztül vezető utunkon. A nap során 5 futó zápor próbálta elvenni a kedvünket a túrázástól, de ezt is elnézi az ember, ha a Körmöci-hegységben van, amelynek hamisítatlan kárpáti hangulata végül 17 kilométeren keresztül gondoskodott arról, hogy elégedetten induljunk “otthonról haza”.