“Hazajárás” a Beregszászi-dombvidékre

“Hazajárás” a Beregszászi-dombvidékre

Szép tavaszi időben azért másként fest a Beregi-Tiszahát, ha az ember letekint a Beregszász feletti Kerek-hegyről. Ez jutott eszünkbe az elmúlt hét szombatján, illetve 2015 ősze, mikor a párás időben visszanéztünk innen az eddig megtett utunkra. Akkor forgattuk azt a beregi filmünket, amelyben Rákóczi zászlaját és a Csonkahon bíztatását hoztuk Tarpáról Mezővárin, Csetfalván és Beregszászon át Nagyberegbe.

Ezen a májusi hétvégén is a Hazajáró kapcsán jártunk itt, ugyanis helyi túravezetők és idegenvezetők összefogásából megalakult a Kárpátaljai Hazajáró Egylet. Az egyesület hivatalos születésnapjához kapcsolódóan egy remek hangulatú közönségtalálkozót is tartottunk Beregszászon, majd másnap útra keltünk, hogy bejárjuk a Beregszászi-dombvidék legmagasabb pontjait. És ugyan a Nagymuzsaly feletti Nagy-hegy mindössze 365 méter magas, de kiváló kilátással szolgál mind a Kárpátok magashegyeire (Borzsa-havas, Kraszna-havas), mind az Alföld rónájára. A dombvidéken több kisebb-nagyobb vulkanikus eredetű kiemelkedés található szétszórva, melyek oldalában sok helyütt kaolin, perlit és ércbányák láthatóak, de a vulkanikus talajt a szőlőtermesztők is kihasználják. Az akácillatú erdőkben mi a Nagy-hegy kaolinbányáját látogattuk meg mielőtt leereszkedtünk volna Nagymuzsalyra.

Nagymuzsalyon már várt bennünket régi jó barátunk, Bereczky István, hogy jól kiépített turisztikai fogadópontján adhassuk át a résztvevőknek a jól megérdemelt oklevelet.

Túravezetőink, Bíró András és Horváth Zoltán már erre a nyárra is remek túratervekkel várják a Kárpátaljára utazókat, immár a helyi Hazajáró Egylet képviselőiként. Itt van mindjárt július eleje és a következő esemény, amelyre Bíró András vár minden érdeklődőt: https://hazajaroegylet.hu/esemeny/karpatalja-bercein-turak-honismereti-vezetessel/

A Kárpát Expressz beszámolója az eseményről:

Köszönjük a képeket Szekunda Lászlónak.