A X. 32-es határvadász emléktúra

A X. 32-es határvadász emléktúra

Augusztus vége számomra a gondtalanság, a felhőtlen napok, az aktív pihenés, a töltődés, a szülőföldem tájain tett barangolások, a családtagjaimmal töltött idő, egyszóval a nyári vakáció végét jelenti, ennek ellenére utóbbi években van, ami miatt mégis várom: a Határvadász túrahét.

Idén augusztus 10-19. között szervezték meg Kohl András és dr. Papp István Gyula barátaink a hetet, melynek során túrákkal emlékeztünk honvédeink bátorságáról, becsületes helytállásukról, akik védték hazánk egykori határát, megtették, amit meg lehetett tenni, sőt annál sokkal, de sokkal többet. Végigmenni az egykori futóárkokon, látni a bunkereket, megfigyelőállásokat, töltényhüvelyt, lőszeres láda rozsdás maradványait vagy ismeretlen katonák kőhalommal borított síremlékét megtalálni az erdőben – amik bizonyítják, hogy 1944 őszén heves harcok dúltak a szülőföldemen – igazán különös, leírhatatlan érzés.

E sokszor megható, csodálatos, élménydús túrahétből emelem ki a 32-es határvadászok emléktúráját, mely idén a Hazajáró Kupa része is volt, s melyre augusztus 17-én, szombaton került sor.

Ezt a túrát Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj című könyve ihlette. Ez a visszaemlékezés nemcsak egyszerű háborús dokumentumkönyv, hanem szerelmeskönyv Erdélyről. Mély áhitattal, szeretettel, lelkesedéssel ír a tájakról, emberekről, a székely katonáiról illetve a gyimesi harcokról. Sebő hadnagy szabadidejében sokat túrázott, járta a vidéket, s így jó terepismeretének köszönhetően harc nélkül tudta kivezetni katonáit a Gyimesekből, miután a Vörös Hadsereg 1944-ben elérte hazánk ezer éves határát, s a románok átállása után a Keleti-Kárpátok több átjárójában is betörtek.  Ezt később részletesen leírta könyvében, s így született meg az emléktúra gondolata. A nyíregyházi Kelet-Magyarországi Speciális Mentők kezdeményezésére 2010-ben jelölték ki a túraútvonalat a Sebő Ödön által leírt kitörés nyomvonalán. A jól követhető sárga kereszt jelzések mellett a kihelyezett táblákon folyamatosan részleteket olvashatunk a könyvből.

A túra napján reggel 8 órától volt a regisztráció a hidegségi Fatányéros panziónál, ahol a jubileumi túra pólója és kitűzője mellet az EKE bakancs kilencedik zsebkönyvét is meg lehetett vásárolni, a 32-es határvadász emléktúráról.  A könyvecskét szerzője, dr. Kovács Lehel István, az EKE elnöke a helyszínen dedikálta.

Mindig jó érzés látni az előző években megismert arcokat Soprontól Komáromon át Sepsiszentgyörgyig, találkozni a magyarországi túrák állandó résztvevőivel, de jó üdvözölni új túratársakat is, akik idén is voltak szép számmal.

Regisztráció után dr. Papp István Gyula, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület alelnöke, a túra alapítója, megálmodója köszöntötte a túrázókat, majd a csíki szervezők részéről dr. Péter Szilárd vette át a szót, röviden ismertetve a túra történetét, ami mint egy aprócska mustármag, ha jó földbe kerül és növekedni kezd, úgy nőtte ki magát az elmúlt tíz évben.

Ezt követően a hidegségi plébános, Szilveszter Imre atya adta Isten áldását a túránkra, majd a közös ima után összerendeződtünk, hogy a 32-es határvadászok nyomdokaiba lépve, a 75 évvel ezelőtti keserves visszavonulásra emlékezve pontosan kövessük a kitörés útvonalát.

Új és régi túratársakkal beszélgetve haladtunk a Kovás-patakán a Naskalat irányába. A legmeredekebb emelkedő előtt pihenőt tartottunk, több alkalommal is „Erdélyt, egészséget!” kívántunk, majd így megerősödve haladtunk tovább egészen a Kondra-keresztig. Ez a szakasz nagyon meredek, nem igazán beszélgetős rész, így volt alkalmam személyes emlékezésre. Eszembe jutottak a katonák, akik nem száraz, napsütéses időben, vidám beszélgetések közepette, hanem éjszaka, esőben, sokkal nehezebb körülmények között voltak kénytelenek megtenni ezt az utat. S közben eszembe jutott az a felirat, amit egyik nyári barangolásomkor egy alcsíki kereszten láttam: „Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk!”

Így érkeztünk meg a Kondra-kereszthez, ahol Pregitzer Fruzsina színésznő verssel, Bata Hajnalka pedig népdallal tisztelgett a honvédő katonáink előtt, majd közösen énekeltük el a Szózatot.

Ragyogó napsütés volt végig, így ereszkedés közben is több alkalommal pihenőt tartottunk, vagy csak egyszerűen elidőztünk, csodálva a táj leírhatatlan szépségét, a Hagymás-hegységet, s az egész Felcsíki-medencét.

Csíkszenttamás határában a helyi fúvószenekar, ásványvíz, köményes pálinka és kürtőskalács várt ránk, majd katonásan sorbarendeződve vonultunk a helyi kultúrotthonig. Itt Csíkszenttamás polgármestere köszöntött, felidézve vitéz Sebő Ödön főhadnagy búcsúját a csíkországi Gyimesektől 1944 őszén, mielőtt az ezeréves határt védő katonáival kitörni kényszerült a szovjet ostromgyűrűből:

“Az a tény, hogy el kell hagyni az ezeréves határt, az erdőket, fenyőket, dombokat, hegyeket, valami mélységes szomorúsággal töltött el. Akár a haldoklónak élete eseményei, végigfutott az agyamon egész gyimesi életem, amelyet mikor idejöttem talán nem is értékeltem úgy, mint kellett volna. Az ember akkor döbben rá, hogy mit veszített, amikor már minden hiányzik, és semmi sincs többé a helyén. Végigvonult előttem egész Erdély: a Gyimes völgyének szépsége, hangulata, napfelkeltéi, naplementéi, zúgó fenyvesei, felszökkenő szabad vadjai. Eszembe jutnak a gyönyörű tájakon végzett barangolásaim, havas utakon sível, vagy száraz terepen gyalog vagy lóháton. Szerettem volna mindezt, a gyantaszagú erdőkkel, völgyekkel, gyimesi vadvirágokkal együtt, úgy ahogy van, magammal vinni. Emlékezetemben ma is elevenen élnek a Gyimesi-szoros Tatros felé igyekvő patakjai. Búcsúzom tőlük, és most élem át csak igazán a veszteséget…”

Sebő Ödön: A halálraítélt zászlóalj


A polgármester úr beszéde után a helyi gyermekek táncos-zenés összeállítását hallgathattuk meg. Mint Doki elmondta, a túrával a múltra emlékeztünk, de a székelyruhába öltözött kisgyermekek tánca azt üzeni számunkra: Van jövő!

A háború és Erdély elveszett ugyan, de a nemzet tovább él a Székelyföldön és a Kárpát-Medencében, hisz őseink véréből mindig új hajtások sarjadnak.

Hazajáró, Naskalat – A halálra ítélt zászlóalj nyomában

Biró Emőke,
Csíkszentkirály-Kiskunhalas