XVIII. Strázsa focikupa

XVIII. Strázsa focikupa

Sport, helytörténet, kultúra, barátság!

21, 22, 23…Van, akinek egy dal jut eszébe, van akinek annál több, hisz ezeken a napokon, 2023 áprilisában, tartottuk a Strázsa focikupát Algyógyon.

Már szinte elképzelni sem tudjuk ezeket a mérkőzéseket a felvidékiek, délvidékiek, a székelyföldiek, debreceniek, a Fradi szurkolók, a Hazajárók és a hunyad- megyei focisták nélkül. Idén az új csapat Budaörsről jött. Felkészülten, fiatal játékosokkal is érkeztek, de az összeszokott csapatok ereje bizonyított. Sajnos, rájuk nem vonatkozott a kezdők szerencséje mondás, hisz a hat csapatos bajnokságból az utolsó helyre kerültek. De, akik már követték e bajnokság beszámolóit tudják, hogy nem a focin van a hangsúly. Ennél fontosabb, hogy a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező focisták számára egy határ létezik a szívükben. Ők egy nemzetben gondolkodnak. Ezért is volt méltó, hogy a péntek estét a Romer akusztikus koncertje tegye emlékezetessé.

„Piros, fehér, zöld,
Miénk ez a föld,
Innen nem mozdulunk,
Bárhogy kívánkozunk.”

Ez, és hasonló szövegek hallatára a helyi szorvány magyarok erőt merítenek, hogy kitartsanak a nehézségek ellenére is. A szombat reggel nehézkésen kezdődött. A régen várt találkozások öröme nagy adrenalinszintjétől senki sem tudott aludni. A közös gondok megbeszélését nem könnyű abbahagyni, így késő hajnal volt a villanyoltás. A játékosok hat órán át rúgták a bőrt az algyógyi sportteremben, mely sokszor hangos volt a gólörömöktől. Ha nehéz szívvel is, egy sorrendet fel kellett állítanunk. A díjátadó lebonyolítását Koppándi Zoltán barátunk szívesen vállalja évről évre. Ez úttal is köszönjük, hogy felvállalta. Idén a következő helyezések alakultak:

I hely Régi FFC, Budapestről
II. hely Lupény és Debrecen közös csapata
III. hely Kolozsvár
IV. hely Hazajáró
V. hely Komák -Dunaszerdahely és Csíkszereda közös csapata
VI. hely Budaörsi Székely Kör

Köszönjünk mindenkinek, aki annyi sok kilométert vezetett és utazott, hogy részt vegyen a focitornán. De egy ilyen hétvége több embernek jár elismeréssel. Külön meg szeretnénk köszönni hivatalos szakácsunknak, Illyés Istvánnak és kuktáinak (Kati, Gyöngyi, Iza, Árpád,) a sok talpalást. Persze, a szállásadónak, Aknai Szilárdnak is hálásak vagyunk, hogy olyan udvaron lehettünk két napig, ahol László-kori érmét találtak a kutatók. Itt áll a XI.századi körtemlom és református templom is, melyeket díjátadás után be is mutatott nekünk, mint történész. Az idei érmeket is ő állta, mint az algyógyi Református Ifjúsági Központ menedzsere. A serlegeket Széll Lőrincnek, Hunyad-megye alprefektusának köszönhetjük. A focisták hidratálásáról a Csíki Sör Manufaktura is gondoskodott. Hálával és köszönettel tartozunk azoknak, akik közben jártak ennek megvalósításában.

Sokszor mondtuk, hogy ez az utolsó focitorna, amit rendezünk, mikor nehézségekkel álltunk szemben a szervezéskor. És mégis elérte a felnőttkort, ez volt a XVIII. Ha lesz folytatás, majd meglássuk…Addig is ne felejtsétek:

„Azt, hogy honnan jössz, soha ne feledd, koronás címer a szíved felett!”