Polyána

Polyána

Uticélok / Felvidék
Nehézségi szint:
7/10

Európa egyik legnagyobb rétegvulkánja fénykorában jó 4200 méterre nőve uralkodott a miocén kori trópusi táj felett. Kistestvérei közül talán a Börzsöny őrízte meg ilyen éppen az egykori vulkáni formákat, és a Polyánához hasonlóan, az ő kalderáját is csak egy patak hátráló eróziója tudta áttörni. A Polyána esetében ez a Hucsava-patak, ám így is egy hatalmas átmérőjű vulkánroncsban tud gyönyörködni a turista, ha felkapaszkodik a Polyána kalderájának peremére.

Felkapaszkodni legegyszerűbben a szebb napokat látott Hotel Polanatól lehet, amelyhez Herencsvölgytől lehet felautózni. Itt, 1300 méteres magasságban tudunk rácsatlakozni a Rudna magistrala Gyetva felől érkező piros jelzésére, amely innen az Elülső-Polyána oldalában vezet fel, majd leereszkedik az 1270 méter magas Priehybina-nyeregbe. A rétről közben visszatekinthetünk a Jávoros és a Börzsöny felé. A nyeregből 1 kilométer a Polyána 1458 méteres csúcsa, amely be van erdősülve, ám ha kitérünk jobbra, akkor kelet felé kiláthatunk a Veporra. A Börzsönnyel ellentétben a Polyána főgerincéről nem nyílik annyi kilátópont a kalderára, illetve a vulkánroncs is megbillent nyugati irányba, ezért minden kis kilátóhelyet meg kell becsülni a főgerincen futó piros jelzés mentén. Ilyen kilátóhely a csúcstól északra, 600 méterre lévő Katrusa (1380 m), ahol mindkét irányba kitérhetünk egy-két fotó kedvéért. További 1 kilométerre északra a Strunga (1300 m) szikláiról is pazar kilátás nyílik a kalderára.

A Polyána azonban nemcsak a geológusok és vulkanológusok kedvenc terepe: a magasabb régiók ős buja vadonjai is különös értéket képviselnek, olyannyira, hogy 1990-ben az UNESCO bioszférikus rezervátumai közé is bekerültek. A piros jelzés mentén, a Hátulsó-Polyána környékén mesébe illő, elvadult fenyőerdőbe hatolunk be. Mivel fakitermelés nyomaival itt nem találkozunk, évszázadok óta érintetlen ősfenyves vesz körül minket. A páfrányokkal borított aljnövényzet, a mohás kövek és a kidőlt régi fák vadregényes körítést adnak túránknak. A modern, faiskolákhoz szokott városi embernek ez káosznak tűnhet, pedig valójában az őserdőben organikus rend van, ahol minden fűszálnak és korhadt fának megvan a maga szerepe.

A gerincen tovább haladva még a Brusniansky grun és a Bukovina környéke is tartogat kilátást a kalderára, de akár tovább is túrázhatunk a Libetbányai-Vepor felé, vagy visszatérhetünk a Hotel Polyanához, amelynek büféje hétvégenként nyitva van. Itt találunk erdei faházakat is, így akár több napot is eltölthetünk a hegység vadonjában. A Polyána egy klasszikus vulkántúra keretében is meghódítható: Horhátból indulva egy körtúra keretében járhatjuk végig a kaldera peremét (40 km, 1400 m szint).

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Polyána csúcsa.)

Hazajáró epizódban szerepelt: