Kőszegi-hegység (Hétforrás, Óház-tető és a Stájerházak)

Uticélok / Őrvidék
Nehézségi szint:
3/10

Hétforrást régen Várkuta néven emlegették, hisz e forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Felsővárat. Aztán 1896-ban fedezték fel újra és a Millennium tiszteletére építették ki a hét honfoglaló magyar törzs vezérének nevét viselő kifolyónyílásait. A helyiek úgy tartják, aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága.

Az Óház-tető ormán Kőszeg legrégibb vára, a Felsővár romjaira emelt kilátó hirdeti jeles múltunk örökségét. A vár már a X-XI. században állhatott, ám az Alsóvár megépülte után hamar elmúlt dicsősége, s romjai az enyészeté lettek. 1896-ban lelkes kőszegi turisták az öregtorony romjára kilátót építettek, ám az 1917-ben összedőlt. 1991-ben aztán Bakay Kornél régész vezetésével feltárták a maradványokat és 1996-ban, a turisták újra birtokba vehették a kilátótornyot.

A Kőszegi-hegységben szinte egymást érik a természeti és történelmi látnivalók. Nem véletlen, hogy a hegység az Írottkő Natúrparkot foglalja magába. Az Irány-hegy érintésével érünk el a Vörös kereszthez, majd hosszú kanyargás után a Stájerházakhoz. Az épületegyüttes nevét az 1750-ben Mária Terézia által idetelepített stájer erdészekről kapta, akik egészen 1954-ig laktak itt. A szépen felújított házakban ma Erdészeti Múzeum és erdei iskola működik.

Hazajáró epizódban szerepelt: