Kommandó

Uticélok / Székelyföld / Háromszék
Nehézségi szint:
2/10

Tündérország határvidékén, Tündér Ilona várának aljában, a Tündér-völgyben indulunk fel Kovásznáról Kommandó felé. Méghozzá a régivágású keskenyvágányú iparvasúton. A Kommandó környéki egykor 200 kilométernél is hosszabb vasúthálózatból ma már alig 27 kilométer maradt meg.

A Tér-rétig vonatozunk, ahonnan már csak önmaga árnyékát látjuk a híres neves ipartörténeti műemléknek, az egykori kovászna-kommandói siklónak.

Az 1886-ban Lux Emil tervei alapján épült síklóvasúton 1232 méter távolságot és 327 méter szintkülönbséget legyőzve szállították le a kitermelt fát a Tündér-völgybe.

Ma már se vonat, se sikló, így gyalogszerrel hatolunk be a Háromszéki-havasok szívébe.

A Nagy-Bászka-patak hegyekkel koszorúzott völgyében terpeszkedik a történelmi Háromszék legmagasabban fekvő települése, Kommandó. A fát már nem vasúttal vontatják. Az egykori fagyártelep elhagyott. Ahol egykor kaszinó is volt, ott most állatok legelésznek. Gazzal benőtt vágányok, rozsdásodó vasúti kocsik, mintha egy vadkeleti szellemvárosban járnánk.

Kommandón ma alig ezren élnek, vagyis inkább éldegélnek, főleg magyarok. A munkanélküliség és a természeti erők súlya alatt is sokan kitartanak a szép fekvésű faluban. Körbenézve hamar kiderül, hogy a település jövőjét a turizmus jelentheti. A Háromszéki-havasok közeli ormai felé egyre jobban kiépített turistautak vezetnek.

Hazajáró epizódban szerepelt: