Turistatalálkozó – határtalan részvétellel

Turistatalálkozó – határtalan részvétellel

A Bánsági Kárpát Egyesület és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 2023. április 29. és május 1. között második alkalommal szervezte meg az Al-dunai hétvége turistatalálkozót, amelyen a Kárpát-medence szinte minden szegletéből érkezett 62 érdeklődő vett részt.

Balázs István BKE-elnök vezetésével a népes csapat felfedezte Herkulesfürdő nevezetességeit, motorcsónakázott a Dunán, megmászta a Kazán-szoros hegyeit, és elzarándokolt a látványos Szeles-vízeséshez.

A jobb sorsra érdemes Herkulesfürdő, a néhai Sissi császárné kedvenc üdülőhelye immár harminc éve a romosodás útjára lépett, de festői természetes környezetével és csodálatos hatású gyógyvizeivel így is vonzó célpont a turisták számára. Az al-dunai hosszú hétvége résztvevői az első napon meglátogatták az egykori római, majd császári fürdőhely óvárosát, ahol a megújulás apró jelei már mutatkoznak. A második napon a BKE-sek és Hazajárók vegyes csapata a Kazán-szorosban vízre szállt egy másfél órás dunai motorcsónakázásra, érintve a Kis- és Nagy-Kazán-szorost, a veteráni és ponikovai barlangokat, a víz alá került tábla fölött újraállított Széchenyi-emléktáblát és a szerbai oldalon lévő Trajánusz-emléktáblát.

A túrázók ezután felmásztak a Kazán-szoros hegyeinek a tetejére, ahol egy körtúra során felülnézetből csodálhatták meg a Duna legszebb szakaszát és a természetvédelmi övezet csodálatos növényvilágát a vadorgona virágzása idején. Nem maradhatott ki a programból a Szent-Korona-emléktábla meglátogatása sem, amely az orsovai modern katolikus templomban található. A zergelábú fiatalok délután még a Domogled-hegyen található Fehér kereszthez is „felszaladtak”, ahonnan felejthetetlen kilátás nyílik Herkulesfürdőre.

A május elsejei ünnepnap is tartogatott meglepetéseket: az utolsó túranap célpontja a Cserna völgyében található Szeles-vízesés volt, amely egy nem túl hosszú, de sokakat megizzasztó meredek mászás végén szivárványos zuhatagával valósággal lenyűgözi a hegymászókat. Herkulesfürdőre jövet vagy hazamenet sokan a 2021-ben részben leszakadt kupolájú Bigér-vizesést is meglátogatták, amely a tavaszi bőséges vízhozam idején jelenlegi állapotában is gyönyörű.

Az Al-dunai hétvége estéi baráti beszélgetésekkel és társasjátékokkal teltek, gitárzenei aláfestéssel. Valamennyi résztvevő emlékoklevéllel gazdagodott, Balázs István BKE-elnök és Molnár Géza fotós jóvoltából. A Bánsági Kárpát Egyesület jövőre is megszervezné ezt az immár hagyományossá vált, határok nélküli turistatalálkozót, amely egyre több résztvevőt vonz a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről.

Külön köszönet a beszámolóért Pataki Zoltánnak a fényképekért Molnár Gézának.