Túra a Börzsöny kalderáján

Túra a Börzsöny kalderáján

Mintha most született volna, de máris öt esztendős lett a Kaldera túránk. Ahogy növekszik, kezd önálló életre kelni.

Eddig sokan a “nagy” téli Vulkántúra kistestvéreként tekintettek rá, talán még mi, szervezők is, de a “kis Vulkán” kezdi kinőni magát, hisz a Börzsöny hamisítatlan varázsereje és szépségei mellett komoly fizikai kihívást is jelent. Ez a túra is igazolja, hiába a rövidebb táv és a kevesebb szint, a “Börzsöny nem viccel…”
A Hazajáró Kupa sok olyan túrázót is elhozott most ide, a Börzsöny északnyugati szegletébe, akik ilyen hosszú távra egyébként nem vetemednének; de végül minden első bálozót köszönthettünk a célban.
Idén is több mint 100-an vágtak neki Kemencéről, a Gabó Fagyizóból a 25 km-es távnak, hogy a Csarna-völgyből a Miklós-tetőn, majd a Magosfán át kapaszkodjanak fel a Csóványosra. A kaldera peremén a Nagy-Hideg-hegy felé vitt tovább az út, majd a Hanák- és az Aklok-rétjén visszaereszkedve a Csarna vadregényes völgyébe a Börzsöny nyugati gerincére kapaszkodjanak fel.

A Salgóvár és a Holló-kő bérceiről megunhatatlan a panoráma a beszakadt kráter rengetegére és szemben a már bejárt hegytömbökre. Az eső sem szegte kedvét a résztvevőknek, akik visszatérve Kemencére, hála Sági Gábornak és családjának, finom falatokkal koronázhatták meg a túrát.

Mindeközben a rövid vezetett túra a Dorottya-bércre vezetett, s hamar rókagombászásba fulladt.

Jövőre újra vár mindenkit a Börzsöny kalderája!