Perjei Magura

A Meszes-hegység egyik legkiválóbb kilátópontja a Perje Magas, még úgy is, hogy nem emelkedik 1000 méter fölé. Ha nem lennének magas fák ezen az ormon, egész Szilágy vármegyét beláthatná az erre járó hazajáró.

Pulpit Rock

Egy ikonikus természetes kilátója a hegységnek a Pulpit-rock. A keskeny sziklapulpitusról szinte szédítőek a mélységek és magasságok.

A hegység alig haladja meg az 1000 méteres magasságot, mégis, a szaggatott formakincs, a völgyek mélysége és a sziklafalak magassága kivételes monumentalitást ad a tájéknak.

Csillag-hegy

Székelyszenterzsébet határában találjuk a Csillag-hegyet. Nem egy eget verő merész sziklabérc, de engedékeny, lágy dombja, hármas halmán a kettős kereszttel, megnyugtatja a lelket.

Budaszállási-sziklák

A Losonci-medence felett magasodik az Osztrovszki-hegység. Elérve a Jávort a fennsík kicsúcsosodásai, peremeinek andezit sziklái kiváló természetes kilátóként szolgálnak. A Budaszállási-sziklák is tartják még magukat a hegy oldalában. Egy barlangot is rejtenek, amit a tót atyafiak, mint sokfelé a Felvidéken, itt is a hírhedt rablóvezérről, Jánosikról neveztek el.

Bikszádi-kő

Bikszád felett magasodik az Avas teteje, a Viski- és a Bikszádi-kő. Kevesen ismerik a Gutin és a Rozsály szomszédságában a Szatmári-sík fölé 1000 méternél is alacsonyabban emelkedő hegységet. Főleg, amióta gerincét az ukrán-román határnak jelölték ki. Jelzett ösvényeket, turista létesítményeket hiába keresünk.

A Viski-kő tetejét fák takarják, míg a Bikszádi-kőről csodás kilátás nyílik a tájra.

Turcibánya

Turcibánya környékén a valaha virágzó színesfém bányák már bezártak. A táj adottságai, a növénytermesztés és a fa adja a megélhetést annak a kevés magyarnak, aki még itt maradtak.

Turcibánya fölött az Avas oldalában pazar kilátóhelyet találunk. Körülöttünk az Avasra jellemző vulkáni kúpok dudorodnak, a közéjük mélyen bevágódott völgyekkel. Délre az Avas-medence, távolabb a Szamos síksága nyújtózkodik. Távolabb tekintve megpillantjuk a Kányaházi-víztározót, amely 1974-ben a Túr felduzzasztásával keletkezett. A mesterséges víztározó az árvízvédelem mellett turisztikai célokat is szolgál.

Holló-kő

A Holló-szikla bércein ébred rá az erre járó vándor, hogy a hegységben nemcsak a szurdokok, hanem a szirtek is gigantikus látvánnyal fogadják.

Csudáló-kő

A kő tetején egy fakilátó segít a körpanoráma megcsudálásában. A monda szerint a tartárjárás idején ide menekültek fel az emberek a Gyergyói-medencéből, és innen „csudálták”.

Asszonykő

A kék jelzésen haladva lyukadunk ki az Asszony-kő sziklájához, ami a kilátás mellet a dombvidék vulkáni múltjáról is mesél.