Apor-bástya

Apor-bástya

„A telepnek sétaútjai felvezetnek a hegyoldalon a fenyvesek közt a hegyek ormaira. A legtöbben azt az utat járják, mely a fürdő fölött kiemelkedő Apor-bástyára vezet. Egy festői formájú magas szikla-szál ez; a tetejére épített csinos szétnéző toronyból szép kilátás nyílik a szemben fekvő Sólyomkőre, a fürdőre, az Olt völgyére és a szomszéd hegyekre.” (Hankó Vilmos: Székelyföld)

Tusnádfürdő első jelzett turistaútja az Apor-bástyához vezetett, ahol 1883 óta várja a turistákat a kilátó. 2017-ben felújították a bástyát, amelynek földszintjén egy kiállítóhelységet alakítottak ki, ahol a bástya és a város múltjáról vannak fényképek kiállítva. A 701 méter magasan fekvő bástyához kb. 20-25 perc alatt érünk fel Tusnádfürdőről, a felső sétányon található Apor-forrástól. Innen egy körtúra keretében visszatérhetünk Tusnádfürdőre, de akár megmászhatjuk a Nagy-Csomádot is.

A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a bástya.
Magasság: 701 m
Nyitva: 0-24
Megközelítés: az Apor-forrástól a piros kör jelzésen (1 km; 25 perc; 93 méter szintemelkedés).

 

Sólyomkő

Sólyomkő

Azt mesélik a fiatal Ferencz József 1852-ben innen szemlélte meg a Tusnádi-szorost, és döntötte el, hogy újjáépítteti a szabadságharc idején tönkrement Tusnádfürdőt. A város felett emelkedő vulkanikus sziklataréj a Nagy-Piliske egyik keleti mellékgerincén található. Az andezit sziklákon 824 méteres magasságban egy kereszt mellől tekinthetünk le az Olt völgyében fekvő Tusnádfürdőre. Szemben a Vár-tető, a Komlós-tető, a Szurdok-tető és a Nagy-Csomád fenyvesekkel borított csúcsai láthatók. Az Alsó-Sólyomkő szikláin egykor vár állott, amelynek már csak romjai láthatók. A Sólyomkő egyébként védett terület, kiemelkedő értéke a Teleki hölgymál (Hieracium telekianum) amely csak itt fordul elő a világon. Figyelemreméltó hely a túlsó völgy felett emelkedő Toronykövek és az Olt felett átívelő függőhíd is.

A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a sziklán álló kereszt.
Magasság: 824 m
Nyitva: 0-24
Megközelítés: Tusnádfürdőről a piros háromszög jelzésen (1,1 km; 45 perc; 212 méter szintemelkedés).