Cserpataki őskohó

Cserpataki őskohó

A Polyánából a Veporba átkelő Ércút (Rudna magistrala) a legszebb természeti látványosságok mellett az ércbányászat ipartörténeti emlékeit is igyekszik felfűzni. Nem véletlen, hogy a Cserpatak északi részén fekvő őskohót is útba ejti.

Cserpatak a XV. század második felében keletkezett, alapítói német bányászok voltak, akik a közeli bányákban és vasolvasztókban dolgoztak. A falu ma már a szlovák biatlonsport fellegvára, sípályáin világkupa versenyeket is rendeznek, kiszolgáló létesítményei, szállodái vannak. A faluból kerékpárút vezet az őskohóhoz, ha esetleg nem az Ércút piros jelzésén érkeznénk.

A Polyána keleti oldalán az őskohón kívül is akadnak látnivalók, elég ha a Spády-völgy vízesésére, vagy a hegységet a Veportól elválasztó Köves-völgy felduzzasztott tavára gondolunk.

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja az őskohó.)

Tavas-klauzúra

Tavas-klauzúra

A Gorgánok hegyei között, a Szinevéri Nemzeti Parkban található a Tavas-klauzúra. A Tavas-patak faúsztatásra használt gátja a múzeum része, amelynek sebes vizén az elmúlt századokban megannyi tutaj úszott már lefelé, tonnányi farönköt, gyümölcsöt és sót szállítva az alföldi folyóvá szelídült Tisza mentére.

Hadimúzeum – Oroszka

Hadimúzeum – Oroszka

A magyar többségű falu környékén a második világháború “végóráiban” megtorpant a front, majd iszonyú pusztítást maga mögött hagyva vonult tovább. Hogy ne merüljenek feledésbe a heroikus harcok hősei és áldozatai, erre tette fel az életét az oroszkai Zsákovics László, aki lenyűgöző hadtörténeti múzeumot rendezett be itt a két világháború emlékeiből.

A kiállított tárgyak anyaga részben az első, de javarészt a második világháborúban használatos fegyvereket, harci járműveket, kitüntetéseket, és az egyéb használati tárgyakat mutatja be.
Az Alsó-Garam-mente területén 1944 karácsonyától 1945 húsvétjáig állt a front. Zsákovics László a háború idejéből származó relikviákat gyermekkorától gyűjti, immár 30 esztendeje. Itt minden tárgynak története van. Jelenleg a kiállított anyag közel 1000 négyzetméteren terül el. A kézifegyverek száma jelenleg kb. 400 darabot tesz ki. Ám nem csak relikviák, egyenruhák és kézifegyverek sorakoznak itt százával. Repülőgép roncsok, nehézfegyverek, működőképes harcjárművek és különböző tüzérségi eszközök gondoskodnak arról, hogy rádöbbenjünk: valójában a Kárpát-medence (ha nem egész Kelet-Európa) legnagyobb magángyűjteményét tekinthetjük meg Oroszkán! Akinek ez nem lenne elég, azt minden év augusztusában felejthetetlen hadibemutatóval várják a múzeum területén berendezett hadszíntéren. A korabeli Garam-menti hadművelet alapján elnevezett, “Südwind” hadibemutató már sokéves hagyománnyá vált ugyan, de évről-évre megújuló koreográfiával eleveníti fel a második világháborúban itt zajlott véres harcokat.

Az Oroszkai Hadimúzeum Hazajáró Pont is egyben, így jó szívvel ajánljuk minden tagtársunknak elsősorban csoportos programként. A múzeum az év minden napján látogatható, ám előtte mindenképpen szükséges a tárlatvezetésről-, illetve igény esetén a szállásról, ellátásról egyeztetni a fenti telefonszámon!