Medvesaljától Salgó váráig

Medvesaljától Salgó váráig

2022 október 22. Sűrű egy nap volt a szó legnemesebb értelmében. Szép számban gyülekeztünk az Egyházasbásti Pogányvár Fogadónál ezen a szép őszi reggelen. Bár tartottunk az időjárás előrejelzés eső lehetőségétől, de azért nekivágtunk az útnak.

Velünk tartott a Cseres hegység Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre Ádám Sándor, akinek ezúton is nagy köszönet a szép és tartalmas előadásaiért a vidék értékeiről. Megálltunk és megemlékeztünk Vecseklőn Petőfi Sándor egykor itt tartózkodásáról – átutazásáról. Majd átszelve Vecseklőt irány a Tamáshegyi kilátó, ahonnan szétnézelődtünk rendes alaposan. A Tajti tótól pedig az egyre emelkedőn kiértünk Közép-Európa legnagyobb vulkáni bazaltfennsíkjára a Medves fennsíkra.

Az ősz nyomai kísérték lépten nyomon utunkat mígnem elértük Salgóbányát és itt alaposan megtanulmányoztuk az István táró egykori szénbányát és a Geocsodák házát is. Salgóbánya Zenthe Ferenc szülőfaluja és szép mellszoborral emlékeznek meg róla. Innen aztán nekilódultunk és irány fel Salgó várának kilátó tornyában, ahol szépséges zeneszóval várt Kováts Marcell és zenész társai, ami igencsak megkoronázta napunkat. Nagyon nagy köszönet mindenkinek ezért a szép napért.

Az beszámolóért és képekért köszönet Kovács Rolandnak az esemény házigazdájának.