Új-Dél-Wales – Sydney és a Kék-hegység
Hazajáró műsorok

Új-Dél-Wales – Sydney és a Kék-hegység

263. rész
"Ha a magyar földet kiveszik a lábam alól, a magyar nyelvnek és a magyar muzsikának felhőjén szállok meg. Talajjá fognak sűrűsödni alattam a szavak, és az lesz az én hazám."
Sydneyi cserkészek vendégkönyve

Újra megpörgetjük a földgömböt és a dél keresztje alatti földrészre mutatunk. Ausztrália legnépesebb állama, az ország délkeleti részén elhelyezkedő Új-Dél-Wales földjére lépünk. Az elnevezést a nagy földrajzi felfedező, James Cook kapitány használta először a területre, ami eredetileg, mint Britannia fegyenctelepe, magába foglalta az ausztrál szárazföld nagy részét. Aztán megérkeztek az első szabad telepesek, majd a 19. század folyamán létrejött az államszövetség, melynek máig vezető állama Új-Dél-Wales és benne a legnagyobb városa: Sydney. A közelmúlt történelmi traumái magyarok ezreit indították messze az óceánon túlra, a Kék-hegyek lábaihoz. Utódaik a mai napig nem feledték, honnan jöttek és mi a küldetésük.

Látnivalók / Ausztrália

Sydney az ország kulturális, gazdasági és turisztikai központja. Két hatalmas öböl közé épült. A Sydney Harbor ma már a világ legnagyobb természetes kikötője, melynek képét meghatározza az Operaház és a Harbour Bridge.

A sok vízi útnak hála a hajózás itt a mindennapi tömegközlekedés része. Érdemes hajóra szállni, és a híres Kikötői-híd alatt áthajózva érkezni az operaházhoz.

Ha valamiben erős Sydney, azok remek tengerparti strandjai. Közülük is a leghíresebb a szörfözők kedvence, a Bondi Beach.

Bővebben...

Innen jól látszik, hogy a hegység valójában egy nagy plató, amelyet az óceán felé induló folyók hátráló eróziója szabdalt fel, igen látványos völgyeket kialakítva. Kanyonjai, függőleges sziklafalai és sűrű növényzete miatt szinte áthatolhatatlan rengetegén sokáig nem is vezetett keresztül út.

A Nagy Vízválasztó-hegységhez tartozó hatalmas kiterjedésű Kék-hegység Nemzeti Parkjaiban számos jól kiépített turistaösvény közül válogathatunk.

Bővebben...

Méltán az egyik legismertebb zuhatag a több száz méter magas meredek homokkőszikláról lezúduló Wentworth-vízesés.

A Kék-hegység turisztikai centruma a Katoomba. Itt van a leghíresebb látnivaló, a Három nővér sziklaformációja.

Bővebben...

Egy ikonikus természetes kilátója a hegységnek a Pulpit-rock. A keskeny sziklapulpitusról szinte szédítőek a mélységek és magasságok.

A hegység alig haladja meg az 1000 méteres magasságot, mégis, a szaggatott formakincs, a völgyek mélysége és a sziklafalak magassága kivételes monumentalitást ad a tájéknak.

Bővebben...