Kojsói-havasok – Kassa igézetében
Hazajáró műsorok

Kojsói-havasok – Kassa igézetében

23. rész
"Kassa, e lélekszámra kicsiny, múltra és hírre nagy, vagyonban szegény, szellemben gazdag, jellemben erős és szépségben, arányban különösen kedves város megőrizte rangját a világban. S a vándor, aki az erdőben és a történelemben tévelyegve néha már nem lát biztos irányt az európai talajon, felpillant a kassai toronyra, s megkönnyebülten érzi: igen, otthon vagyok, az örök Magyarországon és az örök Európában vagyok."
Márai Sándor: Kassa

Ide, Márai örök Magyarországára érkezik a Hazajáró, hogy felidézze a fejedelmek városa lassan múltba vesző szellemét. És a legendákat mesélő utcakövek koptatása után felemelkedik a város fölé, a Gömör-Szepesi-érchegység keleti nyúlványára, a Kojsói-havasokba, a természet kincsei után kutatni ott, ahol egykoron még nemesérceket bányásztak. Ismerjük meg Felvidék második legnagyobb városát és az Északnyugati-Kárpátok belső vonulatán húzódó középhegység szépségeit.

Látnivalók / Felvidék / Abaúj-Torna

Kassa a Kojsói-havasok és a Tokaj-Eperjesi-hegység találkozásánál fekszik. A fényes múltú várost méltán nevezték anno Felsőmagyarország metropolisának. Ma csaknem negyedmillióan élnek itt, az egyetemeknek, kulturális intézményeknek, katolikus érsekségnek és egyben ipari létesítményeknek is otthont adó Kassán.

Nevezetességei:

A gótikus Szent Erzsébet Székesegyház. Közepén látható a csillárt tartó magyar szent korona. A király-oratóriumhoz vezető híres Királylépcsőn maga Mátyás király lépdelt fel itt jártában. A szentélyben a templom legkiemelkedőbb építőművésze, Kassai István mester keze munkáját, a 15. századi szentségházát csodálhatjuk. Szemben fejet hajthatunk a szárnyas főoltár előtt is, ami az 1400-as években készült a nevezetes kassai képfaragó műhelyben. Az altemplomban II. Rákóczi Ferenc fejedelem és bujdosótársai, köztük gróf Bercsényi Miklós alusszák örök álmukat.

A város halottait idézi a dóm szomszédságában a Szent Mihály-kápolna, amely hajdan temetőkápolna volt, s körülötte terült el egykor a középkori temető.

A központban szinte minden épület történelmünk egy-egy nagy eseményének a színfala. A főutcán ott sorakoznak egymás mellett a felvidék nemesi családjainak kúriái. Itt van példának okáért az egyik legrégebbi épület, a 14. századi Lőcsei-ház, ahol Tinódi Lantos Sebestyén is lakott, és ahol Bethlen Gábor, miután elfoglalta Kassát, 1626-ban fejedelmi esküvőjét tartotta Brandenburgi Katalinnal.

A Hóhér-bástya udvarán a Rodostói-ház idézi fel II. Rákóczi Ferenc fejedelem törökországi száműzetését.

A városban szobra van Kassa országgyűlési képviselőjének, Esterházy Jánosnak és a kassai polgárnak, Márai Sándor írónak, akinek gyermekkora színhelyén, a Mészáros utcai házban emlékszobát is berendeztek.

Bővebben...

A falu az Ida-patak mellett fekszik. Nagyida egykor a Perényi család várának legendás osztrák ostromáról volt nevezetes, de ma már nyoma sincs a várnak. A faluban azért megtaláljuk a Csákyak szép parkkal övezett kastélyát is, ami még emlékeztet a magyar múltra.

Az anekdota szerint a XVI. században Perényi, a Szapolyai János király pártjához tartozó főúr cigányokkal védelmeztette várát, Nagyidát a Habsburg király, Ferdinánd serege ellen. A cigányok diadalmaskodtak volna, ha nem kiabálják a visszavonuló németek után: „szerencse, hogy elfogyott a puskapor, különben…” Ezt hallva a német vezér, Pucheim visszafordult, elfoglalta a várat és lenyakaztatta a cigányokat.

A Nagyidai cigányok tragikomikus sorsát Arany János tette közismertté

Bővebben...

Kojsó fölött mesébe illő sziklaformák bújnak meg. A Vörös sziklák vagy Turniska néven emlegetett sziklacsoport tagjai közül a legnevezetesebb a Bagolyvárnak nevezett sziklakapu. A hely szinte teljesen ismeretlen a hazai turisták körében, pedig nemcsak a látványa elragadó, de nagyszerű sziklamászó utakat is rejt magában.

Bővebben...

A Kojsói-havas 1246 méter magas csúcsa egyike a legszebb kilátást nyújtó felvidéki hegycsúcsoknak. Tetejéről tiszta időben még a 75 kilométerre lévő Magas-Tátrát is megcsodálhatjuk. A csúcs közelében meteorológiai állomás található.

Bővebben...