Aninai-hegység – A bánsági karsztvidék
Hazajáró műsorok

Aninai-hegység – A bánsági karsztvidék

168. rész
"Ha valaki a Bánság déli vidékeire készül túrázni, ajánlólevél nélkül is a Néra völgyét keresi ki magának először a térképen. Nem véletlenül, hiszen itt viszonylag kis területen, rendkívül változatos, turista-szemet ingerlő, lelket melengető látványban lehet része, a természeti kincseket méltóképpen megbecsülőknek. Olyan védett terület ez, melyet leginkább a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és a turisztikai bázisok hiánya óv meg a tömegturizmustól és annak megannyi romboló hatásától."
Illés Mihály: A Néra-Beusnica Nemzeti Park

Épp ebben a vadságában és elzártságban rejlik az egyik legnagyobb vonzereje a Bánsági-hegyvidék eme pazar tagjának, az Aninai-hegységnek. A háborítatlanság mítoszát őrző mészkőhegységet erdőkkel borított karsztplatók alkotják, melyeket mély szurdokvölgyeket kialakító vízfolyások szabdaltak fel. A kiterjedt karsztvidék különleges növényzete, vízesésekkel tarkított patakjai és kiugró mészkőszirtjei csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.

Látnivalók / Délvidék / Krassó-Szörény

Itt villantja meg először az Aninai-hegység fő erősségeit: a szinte őserdei környezetben megbújó varázslatos szurdokait és vízeséseit. Ilyen ékesség példának okáért a Bég pataka lépcsőjén lezúduló Vaioaga-vízesés.

Beljebb hatolva a Bég pataka mentén, ott ragyog kéklőn az erdő mélyén a pataknak életet adó Bég szeme krátertó. A forrástó sós vize állítólag soha nem fagy be, mivel állandó hőmérsékletű karsztforrás táplálja. A Bég szeme tó tükréből régi mondák sejlenek elő… Egyszer régen, még a török hódoltság idején a környéket uraló bég vadászó fia meglátott egy juhait legeltető szépséges pásztorlányt, s nyomban szerelmes lett belé. Az apa nem nézte jó szemmel a románcot és elrendelte a lány megölését. A szerelmes fiú fel akarta tartóztatni a támadókat, s a harcban elvesztette fél szemét. Ebből keletkezett a türkizkék víztükör.

A mondát a Bégbe ömlő Beusnica patak mésztufa lépcsői mentén szőjük tovább.

Úgy tartják, hogy a megölt lány menyasszonyi ruháját őrizte meg a természet a fátyol vízesésben.

Bővebben...

Az Aninai-hegység és az Almás-hegység között kanyargó völgyben terpeszkedik el a Ménesi víztározó.

A Ménes-patakot egy pompás vízesés is táplálja. Egy föld alól előtörő patak jó nyolc méter magas mészkőtufán csorog le, kialakítva a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb vízesésének tartott Bigéri-zuhatagot.

Bővebben...

A Ménes kiszélesedő völgyét foglalja el Bozovics. A török háborúk idején jelentős határőrtelepülés volt. Aztán 1873-ban megszűnt a katonai határőrvidék, s Bozovics Szörény vármegye része lett. A környék hegyei sok ásványkincset rejtenek. A vidék bányáiba a monarchia minden vidékéről érkeztek bányászcsaládok. De a soknemzetiségű békés kis városka sem kerülhette el sorsát. Itt zajlott a második világháború legvéresebb bánsági ütközete a szovjetekkel megerősített román alakulatok és a német védők között.

Bővebben...

A Szörényi-hegységben eredő Néra 126 kilométeren át öntözi a délvidéki tájat, mielőtt a Dunába ömlik. A bővizű, sebes patak az Aninai-hegység mészkő szikláiban tört magának utat, kialakítva a Bánság leghosszabb és leglátványosabb mészkőszorosát, a Néra-szurdokot.

A völgy közepén egy gázlón át vezet az út. Itt található a szurdok egyik legszebb gyöngyszeme, az Ördög-tó. A hatalmas barlangfelszakadásban kialakult kékeszöld tavat a föld alatt a Néra táplálja. A fák között tündöklő karszttó mélysége a 10 métert is eléri.

A szurdok túlvége felé egy másik izgalmas szakaszához érünk. Az ösvény kisebb-nagyobb alagutakon vezet keresztül. Ezeket a látványos járdákat még a rómaiak véshették a sziklákba.

Az út néhol a vízhez egész közel halad az erdőben, máshol meg a hegy oldalában kialakított szűk sziklapárkányra emelkedik, remek panorámát kínálva a folyóra és a völgyét övező több száz méteres sziklákra.

Bővebben...