Határvadász túrahét 2023

Határvadász túrahét 2023

Augusztus több éve már a Határvadász túrák hónapja. Ilyenkor egy elszánt csapat kel útra, hogy a történelmi Magyarország keleti határait hősiesen védelmező székelyek határárvédelmi harci helyszíneit, történésszel, erdésszel, helyiekkel közösen felkeresse. Ezúttal 17 fős csapattal kerekedtünk fel 08.12-20 között Erdélyország csodáinak felfedezésére, hogy megemlékezzünk a háborúkban a hont védő székely határőreinkről.

„Más a föld, kétszer akkora erővel kell megművelni és mégiscsak félannyi termést hoz, mint a miénk. Más a napvilág, egy jó félórával előbb kell fel, de előbb is pihen le. Otthon a székely nem boldogulhat és mégiscsak otthon boldog az ő kis falujában, tiszta házikójában, hol szelíd eperfa borul lombjával a kopjás kapura… s megszólal a harang estenden fent a dombon, a fallal kerített templom tornyában.”


Mikszáth Kálmán: A mi külön tündérországunk

A mi harangunk Gyergyóremetén kondult meg először, hogy a Besztercei-havasok Nagy-Budák 1859 m-es csúcsát meghódítsuk Dr. Nagy József történész kalauzolásában, mely a legmagasabb pontja volt az 1944-es hadi eseményeknek. A nagy távolság miatt terepjárókkal közelítettük meg a csúcsot, ahonnan mesés panorámában gyönyörködtünk. Szalonnasütést is beiktattunk frisslevegővel, házi szalonnával falatoztuk. Visszafelé megnéztük a borszéki völgyzárat és Borvíz múzeumát, forráskútjait.
Zalánpatak nevezetességeinek megtekintése volt soron, melyben Préda Barna volt a házigazdánk. A helyi kultúra összefogója Barna, aki könyvírásban is jeleskedik, hogy fent maradjon történelmünk. Olyan emberekről ír, akik vállalták a küzdelmet a hazáért, nem futamodtak meg, s megmutatták, mit jelent a helytállás a szülőföldért. Falumúzeum, római katolikus templom, Háborús emlékmű megtekintését követően főhajtás következett Kassa Lajos honvéd őrnagy sírjánál.

Csernátonban egy felújított malomban töltöttük pár éjszakát, melyet egy egyesület mentett meg és szállásként hasznosítja. Székely parasztházak, csűr eredeti állapotban jelezte mintha egy skanzenben lennénk. Beindítottuk a malmot és a sörcsapolásban is jól jeleskedtünk.
Következő nagy túránkat már gyalog tettük meg, Magyaros-tető, Úzvölgye volt az úticélunk. Meredek málnásokban kaptattunk felfelé kilómétereket, itt-ott a medve nyomai jelezték, hogy itt járt előttünk. A Magyaróstetőn jól megfigyelhetőek mind az első, mind a második VH lövészárkai. Itt komoly csaták voltak és többször cserélt gazdát a terület. Az emléktáblára természetesen nemzeti színű szalag került és nem maradt el a közös ima és ének se. Úzvölgyébe ereszkedtünk le az 1917-ben a munkácsi gyalogezred által állított kápolnához. Ebben a völgyben voltak a legsúlyosabb harcok. Az Úz-völgye mondhatjuk, hogy egy 40km hosszú katonatemető. Az emlékhely sajnos jelenleg is politikai, diplomáciai konfliktusok helyszíne.

Nem maradhattak ki természeti látnivalók sem, így a Vargyas-szurdokot fedeztük fel Kovács Lehel vezetésével. Az Orbán Balázs barlanghoz lépcsőkön kapaszkodtunk fel, majd el is tűntünk hatalmas járataiban. Páran a völgy feletti magaslatokra is felmerészkedtek, ahonnan káprázatos a kilátás a szurdokra.
Következő túranapon megkoszorúztunk Gyimesközéplokon az I. világháborúban elesett hősök sírját, ahonnan az Ugra-tetőre igyekeztünk egy meredek túra során Sebő hadnagy keresztjéhez. Vitéz Sebő Ödön magyar katonatiszt, főhadnagy, 1944 őszén a magyar királyi 32. székely honvéd határvadász-zászlóalj egyik tisztjeként embereivel hatalmas túlerő ellen védelmezte a Gyimesi-szorost. A halálra ítélt zászlóalj című könyvében írta meg emlékezéseit.

Utolsó nap még tartogatott egy nehéz túrát. Ez volt a XIV. 32-es határvadász emléktúra Hidegségből Felcsíkba. A száz fős gyülekező túrázó köszöntését követően Szilveszter atya áldásával indult el a túra. Kondra keresztnél, a túra csúcspontján tartottunk pihenőt a szikrázó napsütésben. Innen végig ereszkedtünk lefelé egészen Csíkszenttamásba. A falu küldöttsége nagy tisztelettel fogadott bennünket. Helyi kórus népdalaival csalt könnycseppet a túra teljesítőinek szemébe. Vidám pálinkakostolás és kürtöskalács volt a plusz jutalom fáradozásunkért. A Hazajáró kupán indulók boldogan vehették át a teljesítést igazoló emléklapot.

Egy nagyon szép túrahetünk volt sok-sok kedves emberrel találkozhattunk. A természeti látnivalók végtelenek. Aki belekóstol ezekbe a túrákba, szíve mindig visszahúzza! A túrahét örökös fő szervezője Kohl András barátunk volt. Betegsége miatt nem lehetett velünk. Így messziről is kívánunk neki mielőbbi gyógyulást, hogy tovább lépdelhessünk a határvadászok nyomdokain. Isten áldjon meg mindnyájunkat!

Bácskai Péter, Herend, HATESZ egyesület