Határvadász Túrahét 2021

Határvadász Túrahét 2021

2021. augusztus 13. péntek 18:00 - 2021. augusztus 21. szombat 16:00

Helyszín

Borsafüred-Hidegség
Borsafüred

GPS: 47.53407, 24.55603

Az immár hagyományos Határvadász Túrahét 2021-ben a korábbi terveknek megfelelően a Radnai-havasokat és Gyimest öleli fel. Kohl András és erdélyi barátaink a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt meghiúsult színes programokkal várnak Benneteket augusztus 13-21 között. Ne feledjétek, a Hazajáró Kupában való részvételhez elég a túrahét egyik, tetszőleges túráját teljesíteni.

Az első napok borsafüredi és gyergyóremetei szállásfoglalása véglegesítve, további jelentkezést már nem fogadunk. Köszönjük megértéseteket.

Az augusztusi túrahét programja:

Augusztus 13. péntek: Az utazásra javasolt nap, Csengersima, Máramarossziget, Borsafüred útvonalon. Útközben a szaploncai vidám temetőnél ismerkedhetünk a román néprajz eme kuriózumával, majd Máramarosszigeten sétálhatunk Jóna Bálint barátunk vezetésével megismerve a város történetét, nevezetességeit. Látogatást teszünk az egykori börtönben (ma a kommunizmus áldozatainak múzeuma), ahol Márton Áron, Erdély püspöke majd 4 esztendőn át raboskodott. Kora este érkezünk Borsafüredre, ahol a Medve panzióban (Hazajáró pont) elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázunk. Javaslom a félpanziós ellátás igénybevételét.

Augusztus 14. szombat 10 óra: Túra a Borsai-hágóból. Az Árpád-vonal maradványait látogatjuk végig, a legtávolabbi megfigyelő pontig.

Augusztus 15. vasárnap: A reggelit követően a panzió szomszédságából induló székes felvonóval (székecskékkel) először a Lóhavasi vízeséshez kirándulunk, majd a Gargaló csúcsra (16 km, 850 méter szint) túrázhatunk, vagy alternatív programként felkeressük a havasmezői I. világháborús katonatemetőt Szongot Béla bácsi vezetésével, aki a település Árpád-vonali emlékeit is megmutatja: https://youtu.be/Zys4J_KYDPo  Ha marad időnk a felsővisói temetőben felkeressük a magyar katonasírokat.

Augusztus 16. hétfő: Kirándulás Felsővisóból a Vasér-völgyébe a mocanita nyomvonalán. (https://mocanita-maramures.com/)  Fajna (Faina) állomásnál felkeressük a Sissy kápolnát, majd tovább utazva Miraj (Mirage) állomás közelében található I. világháborús katonatemetőt látogatjuk meg, ami csak egyedi vasúti járművel oldható meg. Egyetlen probléma, hogy egy nagyobb eső elmosta a vasúti pálya egy részét. Bizakodunk, hogy a vasút társaságnak sikerül megjavítani a hibás szakaszt.

Augusztus 17. kedd: A reggelit követően a Borgói-hágón (Árpád-vonal maradványai) át utazunk Gyergyóremetére.

Augusztus 18. szerda: A VII. Kereszthegy emléktúra a Görgényi havasokban dr. Nagy József történész vezetésével. Találkozás fél tízkor a Remetén a Cseres Tibor téren. https://youtu.be/gTXM6IuiZPQ

Augusztus 19. csütörtök: Orbán Feri bácsi emléktúra a Bilibók-tetőre. Találkozás 9 órakor Gyimesbükkön a Deáky panzióban Sebő Ödön mellszobránál. https://youtu.be/f5le18ibXJ8

Augusztus 20. péntek: Szent István napján túra Ugra-tetőre, ahol Sebő hadnagy keresztjénél szentmisét celebrál Berszán atya. Talákozás 9 órakor a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet líceum udvarán.

Csütörtök és (vagy) péntek délután lehetőség lesz felkeresni Csíkszépvizen a tervek szerint augusztus 14-én felavatásra kerülő Székely Határőr Emlékközpontot, megkoszorúzni Kövendy Ferenc és bajtársai sírját Gyimesközéplokon vagy rövid kirándulást tenni a Motorsírülőtől a Szellő-tetőre.  

Augusztus 21. szombat: A XII. 32-es határvadász emléktúra Hidegségből Felcsíkba. Gyülekező 8 órától a hidegségi Fatányéros étteremnél, indulás 9 órakor. Hagyományosan lehetőség lesz busszal visszatérni a Hidegségben hagyott autóinkhoz. (jelentkezés és információ később…)  https://youtu.be/3ufu2Lkoq-8

Tudnivalók:

A beutazás és hazautazás szabályait a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania internetes oldalon találhatjátok meg.

Szállás:
Augusztus 13-16. – Medve Panzió Borsafüred – itt 30 főnek van hely, de a szomszédos panzióban is elfér még 30 fő.
Augusztus 17-18. – Helló Panzió Remete – 30 férőhely
A gyimesi túrákra javasoljuk, hogy a Hazajáró Pontok közül foglaljatok szállást.

A remetei és a borsafüredi szállásigényeteket kérjük mihamarabb jelezzétek.

Utazás: egyénileg, autóval

Költségek: a túrákon való részvétel ingyenes, a szervezett programok a borsafüredi felvonó, a Vasér-völgyi kisvasút és a Csíkszentdomonkos-Hidegség buszos út költségeinek kivételével ingyenesek.

Az emléktúráknak aktuálpolitikai célja nincs! Őrizzük meg emléktúráink politika fölött álló méltóságát, ne felejtsük el, hogy „A háború a politika folytatása más eszközökkel.” (Carl von Clausewitz (1780-1831) porosz tábornok).

A programok saját felelősségre látogathatók, kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!

Köszönjük a szervezésben nyújtott segítséget:

  • Kovács Lehel István, az EKE elnöke
  • Jóna Bálint, a Hazajáró Egylet máramarosi ispánja
  • Nagy József történész
  • Szima Csaba helytörténész
  • Dr. Papp István, a Kelet-magyarországi Speciális mentő Egyesület alelnöke

Jelentkezés:
Kohl András
email:   Tel.: 00 36 20 568 3818

Várunk Benneteket!