Határvadász Túrahét 2021

Határvadász Túrahét 2021

2021. augusztus 13. péntek 18:00 - 2021. augusztus 21. szombat 16:00

Helyszín

Borsafüred-Hidegség
Borsafüred

GPS: 47.53407, 24.55603

Az immár hagyományos Határvadász Túrahét 2021-ben a korábbi terveknek megfelelően a Radnai-havasokat és Gyimest öleli fel. Kohl András és erdélyi barátaink a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt meghiúsult színes programokkal várnak Benneteket augusztus 13-21 között. Ne feledjétek, a Hazajáró Kupában való részvételhez elég a túrahét egyik, tetszőleges túráját  teljesíteni.

Az augusztusi túrahét tervezett programja:

Augusztus 13. péntek: Az utazásra javasolt nap, Csengersima, Máramarossziget, Borsafüred útvonalon. Útközben a szaploncai vidám temetőnél ismerkedhetünk a román néprajz eme kuriózumával, majd Máramarosszigeten sétálhatunk Jóna Bálint barátunk vezetésével megismerve a város történetét, nevezetességeit. Látogatást teszünk az egykori börtönben (ma a kommunizmus áldozatainak múzeuma), ahol Márton Áron, Erdély püspöke majd 4 esztendőn át raboskodott. Kora este érkezünk Borsafüredre, ahol a Medve panzióban (Hazajáró pont) elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázunk. Javaslom a félpanziós ellátás igénybevételét.

Augusztus 14. szombat: Túra a Borsai-hágóból az Árpád-vonal maradványai érintésével a Sárkány-tetőre. A túra kb. 22 km, 500 méter szinttel.

Augusztus 15. vasárnap: A reggelit követően a panzió szomszédságából induló székes felvonóval (székecskékkel) először a Lóhavasi vízeséshez kirándulunk, majd a Gargaló csúcsra (16 km, 850 méter szint) túrázhatunk, de könnyebb alternatív programon is gondolkodunk. (felsővisói temető katonasírjai, Havasmező katonatemető)

Augusztus 16. hétfő: A Felsővisóból induló kisvonattal (Mocanita https://www.cffviseu.com/en/home/) elzakatolunk a Vasér-völgyébe. Ez a nap a szervezés stádiumában van, mi a jelenlegi végállomástól távolabbi Fajna (Faina) állomásnál szeretnénk felkeresni a Sissy kápolnát, majd tovább utazva Miraj (Mirage) állomás közelében található I. világháborús katonatemetőt látogatjuk meg, ami csak egyedi vonattal oldható meg. Fontos a részt venni kívánók létszáma, ezért kérem, aki eldöntötte, hogy velünk tart jelentkezzen, hogy lehessen a vasút társasággal egyeztetni!

Augusztus 17. kedd: A reggelit követően a Borgói-hágón (Árpád-vonal maradványai) át utazunk Gyergyóremetére.

Augusztus 18. szerda: A VII. Kereszthegy emléktúra a Görgényi havasokban.

Augusztus 19. csütörtök: Orbán Feri bácsi emléktúra a Bilibók-tetőre.

Augusztus 20. péntek: Szent István napján túra Ugra-tetőre, ahol Sebő hadnagy keresztjénél szentmisét celebrál Berszán atya, majd alternatív lehetőség túrázni az Apa-havasra, vagy a Pipásra az egykori kisőrs helyére.

Augusztus 21. szombat: A XII. 32-es határvadász emléktúra Hidegségből Felcsíkba.

Tudnivalók:

Szállás:
Augusztus 13-16. – Medve Panzió Borsafüred – itt 30 főnek van hely, de a szomszédos panzióban is elfér még 30 fő.
Augusztus 17-18. – Helló Panzió Remete – 30 férőhely
A gyimesi túrákra javasoljuk, hogy a Hazajáró Pontok közül foglaljatok szállást.

A remetei és a borsafüredi szállásigényeteket kérjük mihamarabb jelezzétek.

Utazás: egyénileg, autóval

Költségek: a túrákon való részvétel ingyenes, a szervezett programok a borsafüredi felvonó, a Vasér-völgyi kisvasút és a Csíkszentdomonkos-Hidegség buszos út költségeinek kivételével ingyenesek.

Az emléktúráknak aktuálpolitikai célja nincs! Őrizzük meg emléktúráink politika fölött álló méltóságát, ne felejtsük el, hogy „A háború a politika folytatása más eszközökkel.” (Carl von Clausewitz (1780-1831) porosz tábornok).

A programok saját felelősségre látogathatók, kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!

Köszönjük a szervezésben nyújtott segítséget:

  • Kovács Lehel István, az EKE elnöke
  • Jóna Bálint, a Hazajáró Egylet máramarosi ispánja
  • Nagy József történész
  • Szima Csaba helytörténész
  • Dr. Papp István, a Kelet-magyarországi Speciális mentő Egyesület alelnöke

Jelentkezés:
Kohl András
email:   Tel.: 00 36 20 568 3818

Várunk Benneteket!