Radnai-havasok – A kárpáti várfal keleti őrbástyája
Hazajáró műsorok

Radnai-havasok – A kárpáti várfal keleti őrbástyája

61. rész
"Erdély felett a határt észak felé hatalmas bástya, a Radnai havasok behemót tömege zárja le. A magas hegyi jellegű hegység legszebb része a két legmagasabb csúcs közötti főgerinc. A keleti bástyát, az Ünőkő tömegét a Radnai hágó határolja, a nyugati fellegvár Borsa felett, hazánk jelenlegi legmagasabb pontja, a Horthy-csúcs, egy északi mellékgerincen van. Hegységünket észak felől a Visó völgye határolja, melybe számos hegyi patak fut. A főcsúcsok északi letörései igen meredekek és sziklásak, délfelé enyhébb lejtésű, gyepes hegyhátak vezetnek a Nagy Szamos völgye felé. A turista természetszerűleg a legmagasabb csúcsot keresi, a sízők az északi lejtőket látogatják. Így Borsa lett a kiindulópontja úgy a nyári, mint a téli túráknak."
Kővágó Ferenc: Tallózás a Radnai-havasokban (1941)

Talán Kővágó Ferenc csábító sorait is olvasták azok a salgótarjáni leventék, akik 1944 januárjában vágtak neki síléccel az akkori Magyarország legmagasabb ormának, ám nem érhették el a Horthy Miklós-csúcsot. Az ifjú álmokat hatalmas lavina temette be. A hó elolvadt, a leventék már nógrádi földjükben nyugszanak, ám emléküket évtizedekre betemette az új hatalom. Azért is jöttünk most a Keleti-Kárpátok legmagasabb tagjára, a Radnai-havasokba, hogy megemlékezzünk a magyar hegymászástörténet legnagyobb tragédiájának áldozatairól. A hegység kincseire, a glaciális eredetű tengerszemekre, a jégformálta gerincekre és völgykatlanokra, a zúgó patakokra és vízesésekre, a gazdag növény-és állatvilágra már a ’30-as években felfigyelt a természetvédelem. Az ezredforduló idején Nemzeti Parkká nyilvánított Radnai-havasok turisztikai lehetőségei is kiválóak: meredek oldalai ideális síterepek, közel 50 km hosszú változatos főgerince pedig a Kárpátok egyik legjobb gerinctúra terepe.

Látnivalók / Kárpátalja / Máramaros

A Visó forrásvidékén fekszik Borsafüred. Az Árpád-kori Borsa város felett a 19. század végén kezdődött meg az üdülőhely kiépítése. Amikor Észak-Erdély hegyei 1940-ben visszatértek Magyarországhoz, Borsafüred fejlődése hatalmas lendületet kapott, és hamarosan a hazai téli sportok egyik központja lett. Sőt, a magyar sportvezetés egyenesen egy téli olimpiai központ kialakítását tűzte ki célul a festői alpesi településen. 1942-ben adták át az Olimpia lesiklópályát, 1944-re pedig felépült Európa akkori legnagyobb síugrósánca. Számos versenynek adott otthont Borsafüred, ám az olimpiai álmokat szertefoszlatta a második világháború, ami után a román impérium a régi menedékházakat eltüntette, s a maga módján kezelte a síközpontot. Ma már csak a Magyar Sí Szövetség 1941-ben épült menedékháza emlékeztet a virágkorra. Ma a magyar turistákat a Medve Panzió várja.

Bővebben...

Az átjáró kanyargós útja régebbi korok emlékeit is őrzi, hisz, mint valamennyi kárpáti hágót, ezt is előszeretettel használták a keletről ránk törő hadak. Az ütött-kopott Tatár emlékmű azokat a hősöket idézi, akik 1717-ben szétzúzták a ránk törő tatár sereget és több ezer Erdélyből elhurcolt rabot is kiszabadítottak.

Bővebben...

Borsafüredről a piros háromszög jelzésen, a Forrás patak mentén haladva érjük el a Gonoszkő északi oldalán, 80 méter magasból lezúduló Lóhavasi-vízesést.

Bővebben...

A kék sáv jelzésen haladva érjük el a Gargaló-nyergében a főgerincet. A vonulat ezen szakaszán még nincsenek éles sziklaormok, a laposabb háton kényelmesen lehet haladni és csúcsokat hódítani, így, többek között a Galac-csúcs, majd a Rebra-csúcs.

Bővebben...

A Mosolygó-tó szomorú esemény szemtanúja volt.  Történt ugyanis, hogy  1944 telén egy hatalmas lavina indult mindent elsöprő végzetes rohamra… A gyilkos hógörgeteg meg sem állt a Radnai-havasok legnépszerűbb tengerszeméig, a szépséges Mosolygó-tó partjáig, maga alá temetve, kettétörve fiatal magyar életeket. Az ő emléküket őrzi a 2003-ban felállított kopjafa.

Bővebben...

A csúcsról minden égtáj felé ragyogó a kilátás. Északra a Visó völgy fölött magasodó Máramarosi-havasokra, nyugatra a Széples, délre a Borgiói-hegységre, és keletre a Radnai-havasok gerincére.

Bővebben...