Szalmakalap Múzeum és Vendégház – Kőrispatak

Szalmakalap Múzeum és Vendégház – Kőrispatak

Uticélok / Székelyföld / Marosszék

Látnivaló
Hazajáró Pont
Kártyaelfogadó hely

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

A szállás árából: 10%

Múzeumlátogatás: Becsületkassza alapján

Szállóvendégeknek üdvözlő ital: Ajándék

Az üdvözlő ital: "Csatavesztett bor"

Kapcsolat


Kapcsolattartó: Szőcs Lajos

Kőrispatak
Kőrispatak 229.
(Románia)

GPS: 46.41781, 24.97037

Telefonszám:

00 40 266 226 016

Weboldal:

http://szalmakalapmuzeum.ro/
http://korispatak.ro/index.php/hu/

E-mail:A Szalmakalap Múzeum 2001. július 21-én nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek közt. Szőcs Lajos kőrispataki lakos akinek családja is szalmakalap-készítéssel foglalkozott, saját költségén vásárolt meg és újított fel egy hagyományos kőrispataki parasztházat, mely jelenleg a múzeumnak ad otthont.

Mint minden hagyományos mesterség, akár a szalmakalap-készítés, az elmúlt években hanyatlani kezdett, elsősorban ez volt az első indíték, hogy létrejöjjön ez az intézmény.

A múzeum első szobájában az országban készült és viselt kalaptípusok kerülnek bemutatásra, a kalapkészítéshez szükséges munkagépekkel egy időben, ugyanakkor különféle szalmadíszek és használati tárgyak is várják az érdeklődőket. A múzeumban nem csak szalmakalapokkal ismerkedhetünk meg, hanem egy csodálatos kőgyűjteménnyel is, mely a múzeum udvarán van kiállítva. A kövek eredeti állapotukban vannak, melyeket a természet sok évtizeden keresztül csiszolt és faragott olyanokká amilyenek. Felfedezhetők állatformák, portré, és még Lenin sapkája is megtekinthető kőből.

A múzeum udvarán egy másik érdekesség is fogadja a látogatóak, hiszen a múzeum fennállásától kezdve kis irányjelző táblák mutatják azon települések neveit, ahonnan meglátogatták a múzeumot, pontosabban azok a települések kerültek fel, amelyeket a látogatók megrendeltek.

A Kalap Vendégház és az udvarán lévő kis faházak 55 személy részére biztosítanak kényelmes szálláshelyet. A vendégház főleg táborozók elszállásolására van kialakítva, de tökéletesen megfelel családok elszállásolására is. A faházak két-, illetve három személyesek, melyek ideálisak nagyobb csoportok, de családok és párok számára is.