Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá – Maderspach emléktúra

Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá – Maderspach emléktúra

Akik már ismerik a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet által szervezett túrákat, azok tudják, hogy a természetismeret mellett fontos a magyar kultúra és történelem kevésbé ismert részleteinek megismertetése is.

A dél-erdélyi Zsil- völgyében szervezett túra -ahol ma már csak szórványban élnek magyar testvéreink- nem véletlenül viseli a Maderspach nevet. Az itt élők a Maderspach családnak köszönhetik a bányászatot, az ő birtokukban volt a völgyet körülvevő vidék, tágabb értelemben pedig otthonuk volt a Páring- és a Retyezát- hegység, melyet Maderspach Viktor, a német származású magyar mérnök, sportoló, vadász és katona, magával ragadóan leírt könyveiben.

Az idei túra célpontja a kevésbé ismert a Godján-hegység 2142 méteres Paltina csúcsa volt. A reggeli gyülekezőre több mint 70-en érkeztek az anyaország különböző pontjairól, Szatmár vidékéről, Felvidékről és Székelyföldről. Örültünk a visszatérő barátainknak, és annak különösen, hogy az előző túrák hatására elvitték e hely szépségeinek hírét és új arcokat is hoztak magukkal.

Egy csoportkép és Dobner Imre túravezetőnk rövid ismertetése után, 1130 méterről egy erdészeti úton indulunk a Szoarbele-völgy irányába, mely a Kis-Retyezátot és a Godján-hegységet választja el egymástól. A szekérútról letérve, követve a jelzést, egy kiszáradt patakmeder köveit kerülgetve kezdjük meg a hosszúnak ígérkező emelkedést. Mielőtt beérnénk az erdő sűrűjébe, hátunk mögött már feltűnik tavalyi túránk terepe, az Oszlea gerince. Az erdőben nyugodt tempóban szerpentinezünk felfelé a tölgyes, a bükkös majd a fenyves birodalmában. Három kilométer után elhagyjuk az erdőhatárt és egy tisztáson található esztena szomszédságában megpihenünk bevárni a csapatot. Míg várakozunk, van lehetőség falatozni vagy egy kis friss áfonyát gyűjteni, ami most is jól esik és később is jól jöhet még. Következő állomásunk egy kilométerrel tovább a Feneketlen-tó, de itt most csak röviden időzünk, mert lefelé itt fogunk visszacsatlakozni az eddigi útvonalra.

A Paltina-nyereg felé emelkedve jobbról már feltűnik a Kis-Retyezát jellegzetes mészkő orma, a Jorgován-kő, hátunk mögött pedig az Oszlea már teljes terjedelemben uralja a tájat. Szerencse, hogy a tűző Nap megsajnál minket és elbújik a felhők mögé míg kiérünk az 1935 méteres Paltina-nyeregbe, ahol a legelésző birkanyájak és szamarak mellett erős szél vár bennünket. Előkerülnek a kabátok, széldzsekik, és hiába süt ki újra a Nap teljes erővel, mégiscsak már közel kétezer méteren járunk.

Még a túrát megelőző, péntek esti beszélgetésekből kiderült, hogy vannak, akik eddig keveset hallottak a Maderspach családról, de a túrának köszönhetően érdeklődni kezdtek a téma iránt. Épp ezért hívjuk meg minden évben a helyi Bodó József nyugalmazott történelem szakos tanárt, hogy meséljen kicsit a résztvevőknek. Mint mindig, idén is szívesen vállalta felkérésünket, és választotta ezúttal a Paltina-nyerget a beszéde helyszínének, hisz innen megmutathatja a Lunca-Berhina nevű rétet, ahol annak idején tábora volt Maderspach Viktornak. Onnan jött fel a Paltina- csúcsra, hogy megfigyelje az Oszlea-gerincet és jelentse, ha érkezik az ellenség.

Tanár úr szavai után, induljunk mi is a csúcs felé, hiszen már csak 2 kilométer! Az enyhén emelkedő gyephavas gerincen már sokkal könnyebben haladunk. A Paltina csúcsa előtti pár száz méteren ízelítőt kapunk a Godján-hegységre jellemző palás kőtengerből.
Felérve a 2142 méter magas csúcsra nem győzünk gyönyörködni a minket körülvevő tájban: délre az Oszlea-gerinc húzódik, dél-nyugatra a Cserna-tó és vidéke, nyugatra a Godján-hegység további
ormai, északra és észak-keletre a Nagy- és Kis- Retyezát csúcsai büszkélkednek. Pazar látvány, szinte nem lehet vele betelni, közösen, egyesével, sorban azonosítjuk a távolban látható csúcsokat.
Elkészítjük az elmaradhatatlan közös csúcsfotót és Szűcs Sándor -Szücsi-, nemrég fiatalon elveszített túratársunk emlékére egy olyat is, amit sokkal jobb lett volna, ha nem kell elkészíteni, hiszen tavaly ilyenkor még személyesen itt volt velünk.

Visszafelé Dobner Imi és Gyöngyi túravezetőink szabad kezet adnak, hogy mindenki a
saját tempójában haladjon lefele. Meredek, köves úton indulunk le, a velünk maradó festői tájban gyönyörködve egy kis harántolás után átvágunk a Feneketlen-tó irányába, majd onnan a már ismert úton vissza.

Igaz, hogy különböző időpontban, de a lényeg, hogy épségben és szerencsésen ért le mindenki, a célban a helyi magyarság motorjai vártak bennünket ízletes gulyással, házi kovászos uborkával, hideg sörrel, süteményekkel, dinnyével.

Végezetül összegyűltünk egy közös értékelésre, ahol Dobner Imi túravezető személyesen is gratulált minden résztvevőnek, szép teljesítmény volt, járt az oklevél, a kitűző és a Hazajáró Kupafüzetekbe a megérdemelt pecsét.

Köszönjük Illyés Istvánnak és Katinak, Lengyel Izának és Árpádnak, Szabó Éva és Dobner Rozália néninek a gondos munkát, hogy csillapították szomjunkat és megtöltötték korgó hasunkat. Köszönjük a Dobner családnak, Gyöngyinek, Imolának és Imrének, hogy vigyáztak ránk a túra során, Illyés Kálmánnak a segítséget és persze az Orosz családnak, Erzsikének, Orsikának, Gergőnek és Petinek a szervezést, akik nélkül nem lenne ez a túra! Köszönet jár mindenkinek, aki bármiben segített és jelenlétével támogatta a helyi magyarságot!

Ismét felejthetetlen élmény volt a Zsil-völgyében magyarnak lenni, feltöltődni, erősödni!
Jövőre találkozunk!

Ui: Aki nehéznek tartja túráinkat, olvasson és merítsen Maderspach Viktor erejéből. Ő mezítláb kényszerült átmenni ezeken a hegyeken. „Menekülésem Erdélyből” című könyvében sok élménye
megtalálható:

“Tíz percnél tovább pihenés nélkül a legerősebb és legedzettebb ember sem bírja. És ha
a szegény vándor visszatekint és látja az utolsó pihenés óta megtett utat, az eredmény
csekélysége miatt kétségbeesik. De következetes kitartással minden bajt le lehet győzni.”

Ajánlott irodalom
Maderspach Viktor:

Menekülésem Erdélyből
Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig
Páreng-Retyezát
Havasi vadászataim
Medve