4. Bácskai Hazajáró túra

4. Bácskai Hazajáró túra

A IV. Hazajáró túra napján, reggel 8 órától kezdődött a regisztráció a zentai vasútálomáson felállított standon. Parkolási lehetőség miatt ez bizonyosodott a legmegfelelőbb helynek, mivel pár hónappal az esemény előtti megbeszéléseken már rengeteg túrázóra tippeltünk.

A regisztráció kezdete után, alig fél órával később, a hazai’’házi”, vendégváró nedünek köszönhetően, kialakult a jó hangulat és a barátkozás még az ismeretlenek között is. Faragó Zoli beköszöntője után, átvettem a gyalogtúra vezetését és 9 órakor elindultunk a Kis Szent Teréz nevű templomhoz. Délvidéken a katolikus keresztények megfogyatkozása miatt, inkább a templomok elnéptelenedése és bezárása a jellemző, ezért is volt fontos, hogy a jelenlegi Isten Házát válasszuk, mivel a 90es években rakták le az alapkövét és több, mint 20 évig építették adományokból. Diakónusunk Pásztor Béla ismertette a templom születését és az áldása után Tüzes Kúthoz vettük az irányt.

Ez az ártézi forrás kinn a határban csordogál, egy nádas élővilágának adva életet. Különlegssége, hogy 300 méter mélyből tör a felszínre és a két ősellenség, tűz és víz, egyszerre távozik a kifolyó nyílásából. A láng 30centiméteres csóvával látta/látja el a határban dolgozók elemózsia készítésének hőigényét. Itt volt az első pihenő, ahol a Zentára látogatók a kutnál relaxálva, feltöltötték energiaigényüket. A határban dolgozó földműves munkagépek között elhaladva, Zenta másik pontja felől érkeztünk a település legelső, általános iskolájához, ami jelenleg Thurzó Lajos zentai költő nevét viseli és jelenleg 110 éves. Az iskola képviselői kultúrális műsorral fogadtak az épület előtti téren. Ismertették az író és a róla elnevezett tanoda történetét és diákok Thurzó Lajos és Petőfi Sándor versek szavalásával zárult.

Piknikes pihenő után, Vajdaság egyetlen szecessziós stílusban épült tűzoltó laktanyájánál (ami 1904-ben épült), nyugalmazott önkéntes tűzoltóparancsnok vezette körbe csoportunkat.

A városháza előtti parkban, az eltűntetett és a jelenlegi köztéri szobrokról, az első világégés előtt épülő, de leégett Szent István bazilika méretű templomáról és a vele együtt megsemmisült városházáról osztottam meg tudásomat. Mivel a városházán kialakított Zentai Csata emlékkilátó kapacitása sokkal kevesebb, mint a résztvevők száma, így kettő csoportban tudtak felmenni a kilátóba. A toronyba lépcsőzve, rajzokkal, illusztrált videókkal és makettekkel ellátott emeleteken, a Zentai Turisztikai Iroda munkatársa mesélte el az 1697-ben vívott csata menetét, ahol Európa búcsút intett a töröknek.

A csoport másik felével, kigyalogoltunk Tiszapartra a Zentai Csata emlékműhöz. Sajnos ez csak egy kőtömb, amelyen egy „Zentai csata emlékére” felirat áll. Ha egy ilyen tárgynak történelme és története van, sokkal izgalmasabban néznek rá. Megdöbbenve hallgatták, hogy a csata helyszínén állították fel 1895ben és a 70es években egy Tiszába folyó kanálisban találták meg. A kőtömb tetején avatásakor állt egy lovagi sisak, tetején Savoyai család ősi címere, ami egy sas, kígyóval a karmai között, talapzatát törött ágyú és lövedékek képezték.

Tiszaparti sétányon a Révész szobor mellett elballagva, a híd lábánál felállított kopjafánál ismertettem városom történetét. A település első írásos említése, az 1848-as szabadságharc alatti szerb szerviánus hadak magyarellenes pusztításáról, hidak felépülésénék köszönhető fejlődés megindulásáról, a II. világháború alatti állapotokról, valamint a Hideg Napok néven ismertté vált Jugoszláv magyarellenes tömeggyilkosságokról és Zentáról szóló, fő történelmi eseményekről szóló előadásomat kisérték figyelemmel.

A világ leggyorsabb kezű szobrásza, zentai születésű Tóth István szobra mellett elhaladva, a városháza előtti parkban, az emlékkilátóból leérkezőket, ugyanezen útvonalon ismertettem történelmünket, városunk fiait és látnivalóinkat. A másik fele, aki ezen az útvonalon már részt vett, a városháza tornyából csodálta meg településünket. A társaság újbóli létszám egyesülését követően, Anna Panzióban zártuk utunkat.
A túrát teljesítő személyek oklevelet és kitűzőt kaptak jutalmul.

A beszámolóért köszönet Pósa Zoltánnak.