V. Maderspach Viktor Emléktúra – idén a Kis-Retyezátban

V. Maderspach Viktor Emléktúra – idén a Kis-Retyezátban

Már kora reggel gyülekeztek a túrázók május 18-án a lupényi magyar közösségi háznál, hogy részt vegyenek az idén ötödik alkalommal megrendezett Maderspach Viktor Emléktúrán. A Hazajáró Honismereti és Turista Egyletnek köszönhetően idén nemcsak helyiek érkeztek a túrára, hanem a sepsiszéki és a csíki Erdélyi Kárpát Egyesület tagjai, valamint budapesti, keceli, zilahi és kolozsvári túrakedvelők is.

A Szkorota esztenáig vezető erdei úton gyerekek és idősek is könnyen kapaszkodtak, ahol Bodó József történelem tanár mesélt Maderspach Viktor vadászatairól és harcairól. A kedvező időjárásnak köszönhetően verőfényes napsütésben teljesítettük a 16 kilométeres túrát. A Szkorota-nyeregbe havas úton másztunk ki, ahonnan belátható volt a Nagy-Retyezát hegység.

A Piulé-csúcshoz vezető gerincről már a mehádiai és páringi havasokban is gyönyörködhettünk. A tériszonyosoknak nem ajánlott sziklák lemászása nagy erőfeszítés volt minden résztvevőnek. A túra nehézségeit és fáradalmait a gyönyörű panorámák és a maradandó élmények hamar feledtették velünk, hisz nem mindenki dicsekedhet azzal, hogy május közepén hóembert épít.

Májusi hóember a Kis-Retyezáton

A megfáradt túrázókat a lupényi Eben Haezer Egyesület tagjai terített asztallal várták, majd a vacsorát követő tábortűz mellett épültek tovább a Kárpát-medencei kapcsolatok. 2020-ban is sok szeretettel várunk minden túrakedvelőt Lupényba, hogy együtt fedezzük fel a Zsil-völgyét övező hegyek csodavilágát.

Köszönjük a beszámolót Kovács Erzsébetnek és Orosz Gergelynek.