Úrvölgy és Óhegy

Uticélok / Felvidék / Liptó
Nehézségi szint:
3/10

A Bánya-patak szűk völgyében fekszik a környék egyik legszebb fekvésű falva, Úrvölgy. A völgy hajdan érclelőhelyeiről volt híres, a németek főleg rézércet bányásztak itt, melyet szerte Európába szállítottak. A 17. század végén az úrvölgyi bányákban írd és mond 800 munkás dolgozott, aztán jött a hanyatlás és 19. század végén a bányákat végleg bezárták.

A központban a bányaigazgatóság egykori székhelye, az úgynevezett Klopácska a 16. században épült. Ahol egykor a bányát igazgató urak sürögtek forogtak, ott most panzió üzemel. Fatornya még megvan, de már elnémult benne a kopogtató, amely jellegzetes kereplő hangjával több száz éven keresztül, egészen 1910-ig szólította munkába a bányászokat.

Az Árpád-kori plébániatemplomot 1254-ben emelték, román stílusából sokat veszített a későbbi átalakítások során. A főtérről már 4 évszázada ezen a 162 lépcsőből álló fedett folyosón juthatnak fel a hívek Isten házába.

Árpád-kori bányászfalu Óhegy. Először itt kezdték a besztercei németek a bányászatot, majd miután a készletek egyre jobban kimerültek, a 18. század végén került át a központ Úrvölgybe. Óhegy lakói később szénégetéssel, fakitermeléssel és kézimunkával foglalatoskodtak.

De Óhegy, más néven Öregerdő híres búcsújáróhely is. Az 1448-ban épült Mária templom Boldogasszony kegyszobra elé Felvidék minden részéből érkeznek a különböző nemzetiségű zarándokok.

Hazajáró epizódban szerepelt: