Túra a Ráró és a Gyamaló csúcsára

Uticélok / Székelyföld / Moldva
Nehézségi szint:
4/10

A Moldova völgyében, Moldvahosszúmező után kezdjük meg az emelkedést a Kárpátok északkeleti bástyája, a Ráró érintetlen vadonjában. Az évszázados Slatioara  őserdőben nem ritkák a 3-400 éves fenyőmatuzsálemek sem.

Ahogy kiérünk a buja erdőrengetegből, s a Todirescu-hegyen kibontakoznak előttünk a gerinc mészkő kibukkanásokkal tarkított legelői, hamar megértjük, miért is olyan vonzó hegy a Ráró.

Talán, mert a Kárpátok fő vízválasztóján kívül esik, azért nincs sok nyoma a hegységnek a magyar turista irodalomban. Pedig ez is a Kárpátok része és formakincse alapján sokkal többet érdemelne. Nem véletlenül lett a táj a Ráró-Gyamaló Nemzeti Park része.

A legelő nyájak, az esztenák, a széles zöld szubalpesi rétek, a fehér mészkőtornyok és a fenyvesek elegye fűszerezi a vidéket.

A főgerinc oldalában futó, jól követhető túraösvény ideális terepet nyújt a családos túráknak. Viszonylag rövid távon és kevés szintkülönbséggel igen sok csoda elérhető a hegységben.

A hegy legmagasabb orma az antennákkal tűzdelt Ráró-csúcs, de nem érdemes megmászni, hisz az aljából is remek a kilátás. Délre a Besztercei-havasok nyújtózkodnak. Nyugatra a Gyamaló gyephavas háta csalogat. De mielőtt még nekirugaszkodnánk, előbb látogassuk meg a Ráró fő attrakcióját, a már régóta feltűnő, a hullámzatos tájat éles kibukkanó szikláival jellegzetesen megtörő ormokat, Ráró fejedelemasszony legendás köveit.

A két szikla egyike csak mászó felszereléssel érhető el. A másikat izgalmas, láncokkal biztosított sziklaösvényen lehet megközelíteni. Az aszfaltút közelsége miatt jó időben és hétvégén igen nagy a forgalom. A szűk és kitett ösvényen gyakran alakulnak ki torlódások.

A szikla a nyugati oldaláról a leglátványosabb. Itt épült fel a Ráró menedékház, ami a megfáradt turistáknak nyújt pihenő és étkezési lehetőséget.

A Ráró és a Gyamaló hegytömbjét a Colbu-nyereg választja el. A piros sáv ösvény visz tovább a hazai turisták között ismeretlen Gyamalóra. A csúcsról csodálatos kilátás nyílik a Ráró sziklatornyaira, a Beszterce völgyére, felette a Pietrosz-csúcsra, valamint északon az Obcsinákra.

Hazajáró epizódban szerepelt: