Öt-tavi-katlan

Öt-tavi-katlan

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
9/10

Magyar emlékekkel nem csak a Tátra településein és völgyeiben lehet összefutni, találunk belőle 2000 méter felett is, a Kis-Tarpataki-völgy sziklatornyos völgyfőjében. Bár, ehhez már komolyabb túra vár ránk: Ótátrafüredről a zöldön 3 és fél óra, Tátraerdőfalváról a sárga majd zöld jelzésen 4 óra, míg Tátralomnicról a kék majd zöld jelzésen 4 óra 15 perc az út a Téry-házig, az 1100 méteres szintemelkedésről már nem is beszélve. De figyelembe véve az út közben összeszedhető élményeket, bizton állíthatjuk, hogy a túra minden fáradságot megér.
Bármelyik jelzésen is érkezzünk az említettek közül, a Kis-Tarpataki-völgy bejáratát jelző, 1300 méteren fekvő Óriás-vízeséssel találkozni fogunk. Innen a Zamkovszky-házhoz kapaszkodunk, amely már 1475 méteren van. A házat 1943-ban a neves lőcsei hegymászó, túravezető, Zamkovszky István építette, de a kommunisták hamarosan államosították. A népszerű turistaházban mindig nagy a forgalom, jó a hangulat és bőséges a választék, itt fel tudunk tankolni, mielőtt megkezdenénk két órás hegyi menetünket a zöld jelzésen.

1600 méter körül elérjük az erdőhatárt, a lucokat a törpefenyvesek bozótvilága váltja fel, egyre szélesebb kilátást nyújtva a körénk tornyosuló hegyek felé. Balról a Közép-orom, jobbról pedig a Lomnici-csúcs mellékgerincei kísérik utunkat. A törmelékes sziklagörgetegeket zöldre és barnára festik a zuzmók, a kevésbé kitett köves lejtőkön gyepfoltok zöldellnek, és itt-ott, egy-egy hasadék menedékében ritka virágok is előbújnak.

A jégkorszaki múlt hagyatékain, morénákon átkelve az egyre meredekebbé váló völgyzáródás tetején feltűnik a Tátra legmagasabban fekvő háza, a magyar turisták számára oly kedves Téry Ödön menedékház.

2015 méteres magasságban a Kárpát Egyesület megalapítója, a magyar turista mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Téry Ödön javasolta menedékház építését, 1889-ben. A lovak és teherhordó munkások segítségével megépült menedékházat 1899 augusztusában adták át. Az avatóünnepélyen hiába tiltakozott ellene Téry, a tagság róla nevezte el a házat, amely külső megjelenésében szinte semmit nem változott napjainkig. A Téry-ház fölött monumentális a kilátás a majdnem teljes, másfél kilométer átmérőjű kört rajzoló Öt-tavi katlanra, amely felett a gerinc az egész Tátra egyik legpompásabb látványát nyújtja. Hivatalosan innen az egy irányú sárga jelzésen a 2352 méteres Vöröstoronyi-hágón átkelve a Nagy-Tarpataki-völgybe juthatunk. A zöld jelzés a 2378 méter magasan fekvő Kis-nyereg-hágón kel át a Jávor-völgybe.
De ennyi élmény után akár vissza is ereszkedhetünk a 3 órányira fekvő tátrai településekre.

A Zamkovszky-menedékház történetéről itt olvashattok, míg honlapját itt találhatjátok. Férőhely 2, 4 és 5 ágyas szobákban 23 ágy + 2 pótágy. A Téry-menedékházban jelenleg 24 férőhely van, honlapján a friss időjárásról is tájékozódhatunk. (A Hazajáró Egylet tagjainak mindkét házban intézzük a szállásfoglalást; hívd Jakab Sándort: 00421/908433762)

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Téry Ödön menedékház.)

Hazajáró epizódban szerepelt: