Nagy-Tarpataki-vízesés

Nagy-Tarpataki-vízesés

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
4/10

A Nagy-Tarpataki-vízesés talán az egész Kárpátok legismertebb zuhataga, amely a Napút festőjét, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, aki 1905-ben itt festette meg híres tájképét. Tulajdonképpen a Tar-patak több vízesést is rejt, amely évente turisták tízezreit vonzza a völgybe.
Tarajkáról indulva a zöld jelzést kell követnünk, amely a piros Magisztrális-úttól ereszkedik le a Tar-patak vízeséseihez. Utunk elején máris a Guhr-menedékház köszönt ránk. A turistaház ma már ugyan egy partizán nevét (Bilík) viseli, de mi csak maradjunk a régi elnevezésnél, ne hagyjuk feledésbe merülni a néhai építtető, Tátraszéplak főorvosa, Dr. Guhr Mihály nevét…

És azt se feledjük, hogy az utat, amelyen innen a vízesésekig jutunk, egy másik főorvosnak, Dr. Jármay Lászlónak köszönhetjük, aki a Millennium korában komoly támogatást nyújtott a kiépítéséhez. A Jármay-úton haladva a patak egyre hangosabb zúgása jelzi a vízeséseket. Elsőként a Hosszú-vízesést érjük el, amely nevéhez méltón, hosszan elnyúlva zúg alá a gigantikus sziklák között.

Nem sokat kell tovább lépcsőznünk, hogy elérjük a Nagy-Tarpataki-vízesést, amelyet egy nemrég felújított hídról csodálhatunk meg. Ahogy haladunk felfelé a völgyben, egymást érik a különleges látnivalók. Példának okáért a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgy találkozásánál a Rainer-kunyhó, ami arról nevezetes, hogy ez volt az első menedékház a Magas-Tátrában. 1863-ban építette Tátrafüred akkori bérlője, Rainer János György.

A kőkunyhóban ma régi korok hegymászó eszközeivel és a tátrai túrázás kezdeteivel ismerkedhetünk meg. Ahogy a piros jelzésen jobbra kanyarodunk, már távolból halljuk a Kis-Tarpataki-völgy zuhatagát, az Óriás-vízesést, amely 20 méter magasból zúdul alá a mélybe. A Kárpát Egyesületnek köszönhetjük a vízesés alá 1904-ben épített vashidat.

A Guhr(Bilík)-menedékházban 13 szobában 28 ágyon és 9 pótágyon aludhatunk. (A Hazajáró Egylet tagjainak mi intézzük a szállásfoglalást; hívd Jakab Sándort: 00421/908433762.) A szálláslehetőséggel nem, de étellel-itallal szolgáló Rainer-kunyhó minden nap 9:00 és 16:00 óra között tart nyitva, november és Karácsony között azonban csak hétvégén.

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Nagy-Tarpataki-vízesés.)

Hazajáró epizódban szerepelt: