Száraz-Fehér-víz-szurdok

Száraz-Fehér-víz-szurdok

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
5/10

A Káposztafalvi-karszt talán leglátványosabb és legismertebb szurdoka a környék kedvelt kiránduló-központjából, Erdőaljáról (Podlesok) közelíthető meg és mintegy 2 órás túrával járható végig a zöld jelzésen. Az erózió formálta festői szurdok csak egy irányból, alulról járható, és társaihoz hasonlóan jól kiépített. Az erdőbe érve fapallók segítik a közlekedést, amelyek segítségével többször is átkelünk a patakon, ami időnként búvópatakként rejtőzik el a fehér kavicsos meder alá. A jelenség miatt illetik a völgyet a Száraz-Fehér-víz elnevezéssel.

A szakadék felfedezését Róth Mártonnak köszönhetjük, aki az 1900-as évek elején társaival turistaútvonalat jelölt és épített ki, először a Tálacska-vízesésekig, majd az egész kanyonon át.

Az út a Tálacska-vízesések szakadéka aljától válik igazán izgalmassá. Innen veszélyes kapaszkodó kezdődik a szakadékon kiépített szinte függőleges vaslétrán. A Káposztafalvi-karsztra jellemző kép tárul elénk, ahogy a víz a sziklakiszögelléseken hatalmas szintkülönbségeket legyőzve, vízesés formájában zuhog alá. Ebben a völgyszakadékban 2 és fél km távolságon 400 m a szintkülönbség, amelyet fapallók, vaslétrák és láncok segítségével küzdhetünk le.

A kiépítettség ellenére nem árt az óvatosság a szűkre szabott sziklakeretek között. Egymást érik a szebbnél-szebb vízesések, a Szakadék (Roklina), az Ablakocskás (Okienkový), a Medres (Korytový), a Szélső (Bočný), a Kaskáda. Úgy magával ragad a rendkívül változatos mészkőalakzatok látványa, hogy szinte meg sem érezzük a szintemelkedést, miközben utunk végére, a karsztfennsíkra érünk.

Innen a sárga jelzésen ereszkedhetünk vissza a Vöröskolostor felé, vagy a kéken tovább mehetünk a fennsíkon.

Hazajáró epizódban szerepelt: