Necpál

Uticélok / Felvidék / Liptó
Nehézségi szint:
2/10

Közel ezer éves falu Necpál. A 13. században templomot is építettek maguknak, amit Szent László király tiszteletére szenteltek fel. A Neczpáliak ősi birtoka a 15. században lett a Justh családé, akik egészen a 19. század végéig birtokolták, és fel is virágoztatták a települést. A család tagjaival ma már csak a templom melletti síremléküknél találkozhatunk.

A falu központjában 17. századi kéttornyos emeletes reneszánsz várkastélyuk várja sorsa jobbra fordulását. A kastély parkjában nem lelhetett örök nyugodalmat Rákóczi kiváló tábornoka, Petrőczy István sem, akit egykoron itt temettek el, de hiába keresnénk síremlékét, az egykori díszes kertben már a gaz az úr. A faluban az evangélikus templomnál, ahol 2000 óta hirdeti emléktábla, hogy az e templom helyén állt egykori fatemplomban keresztelték meg a Necpálon 1791-ben született Hrúz Máriát, Petőfi Sándor édesanyját.

Az alsó kastély kertjében található egy újabb necpáli születésű magyar hazafi, az aradi vértanú, Lahner György tábornok emlékoszlopa.

Hazajáró epizódban szerepelt: