Murányalja

Uticélok / Felvidék / Gömörország
Nehézségi szint:
2/10

Érdemes Murányalján egy túrát tenni a Murányi Nemzeti Parkba, hogy megismerjük a patakok szabdalta Gömör-Tornai-karszt északnyugati darabkáját, a Murányi-fennsíkot. A mészkő-dolomit fennsík rengeteg karsztképződmény és különleges élővilág otthona. A magaslaton elterülő Hosszú-rétet jelentős vegyes erdőségek övezik.

A Hosszú-mező egy különleges ménesnek is otthona: a hucul és a nordikus fajta keresztezéséből kitenyésztett hegyvidéki ló hazája ez.

A Murányi-fennsíkot 300 kilométernyi turistaösvény hálózza be. A várba vezető a kék jelzést vezet. A sárga viszont, ami a számtalan murányi üreg közül az egyik ismertebbhez, a denevérfajoknak otthonául szolgáló Wesselényi barlanghoz vezet.

A 17. században még Magyarország legmagasabban fekvő erődítménye volt a Murányi vár. Maradék fokairól, és a Cigányka legendás mészkőszirtjéről körülnézve, elkápráztatnak a murányi karsztfennsík peremének meredek sziklái. S ahogy körbetekintünk a Murányi hegyek és a Sztolica-hegység vonulatain, hisszük és érezzük is, hogy itt rejtőznek még a vár falaiban, a vadon fáiban, az ég felhőiben a Széchyek, Wesselényiek és Coburgok, s mindaddig maradnak, de csak addig, amíg lesznek, akik kíváncsiak történetükre.

Hazajáró epizódban szerepelt: