Kőpataki-tó

Kőpataki-tó

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
8/10

A legenda szerint 1708-ban Buchholtz György, a Tátra egyik első hegymászója és kiváló ismerője fogadásból beúszott a Kőpataki-tó közepén található sziklához, hogy abba örök mementóul belevésse a nevét. Ma már persze természetvédelmi okokból sem vállalkoznánk hasonló fogadásra, de ami fájóbb, az az, hogy lassan a fogadás tárgya tűnik el. Az 1754 méter magasan fekvő Kőpataki-tó vize ugyanis 1937 óta a mentési munkálatok ellenére eltűnőben van. Ehhez minden bizonnyal hozzájárultak a közeli építkezések. Itt van ugyanis a lomnici felvonó egyik állomása, és a Kőpataki-menedékház is. A ház mellett nevezetes sziklaüreget láthatunk. A „Tüzelőkőnek” nevezett szirt és hasonló társai a tátrai turistaszállások megépülése előtt a kincskeresőknek, pásztoroknak és az első turistáknak szolgáltak alvóhelyül. Innen egyébként megkapó a látvány a Lomnic-csúcs, a csipkézett tarajú Villa-gerinc, a Késmárki-csúcs és a Hunfalvi-csúcs alkotta katlanra. Erre túrázott a hegység első név szerint ismert hegymászója, a késmárki Frölich Dávid is, akinek a Tátra első túrabeszámolóját is köszönhetjük. A cipszer polihisztor 1639-ben megjelent művében írta le, hogy késmárki diák korában két osztálytársával együtt, a magasabb régiók kutatása céljából eme csúcsokon túrázott.

Túralehetőség márpedig akad erre bőven, hisz a tátrai Felső-körút is itt halad át Tarajka illetve a Zöld-tó felé. Tátralomnicról nem csak a felvonóval jöhetünk fel ide, hanem a zöld jelzésen is, ami 2 óra 45 perces utat és 900 méter szintemelkedést jelent. A Start állomásról induló kék jelzés is ide a Kőpataki-tóhoz vezet, igaz ezt egy 3 órás kerülővel teszi. A Kőpataki-tótól ülős felvonóval juthatunk fel a Lomnici-nyeregbe, ahonnan a zöld jelzésen egy 600 méteres sétával érhető el a Nagy-Lomnici-torony kilátópontja, ahonnan pompás kilátás tárul elénk.

A tömegturizmus korában ma már nem olyan könnyű jegyet váltani a lomnici felvonóra, de lehetőség van online jegyvásárlásra. Erről itt olvashatsz bővebben, az online jegyvásárlást pedig itt intézheted. A Kőpataki-tó alatt, a Felső-körút mellett találjuk az 1934-ben épült, mai formáját 1953-ban elnyerő, egész évben nyitva tartó menedékházat. A szűk kapacitású házban 8-an tudnak elaludni egy közös helyiségben. (A Hazajáró Egylet tagjainak intézzük a szállásfoglalást; hívd Jakab Sándort: 00421/908433762.)

A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Kőpataki-tó.)

Hazajáró epizódban szerepelt: