Felkai-tó

Felkai-tó

Uticélok / Felvidék / Szepesség
Nehézségi szint:
8/10

Sokáig nézegettük a Gerlachfalvi-csúcsot ostromló felhőket, amelyek egyre lejjebb ereszkedtek, elvéve tőlünk még azt az apró örömöt is, hogy a Kárpátok legmagasabb csúcsának látványában gyönyörködjünk. A Sziléziai-háznál állva gyorsan meg is született a döntés: hiába van itt velünk a hegyi vezető, nincs sok értelme így felmenni a „haza legmagasabb oltárára”.
Maradt tehát a Felkai-völgy, de persze nem úgy tekintettünk rá, mint a ló helyett a szamárra, hisz tudtuk mennyi kincset rejt a Sziléziai-ház és a Lengyel-nyereg közti szakasza. A Sziléziai-ház mai formájában persze nem tartozik a kincsek közé. Mai alakját 1968-ban nyerte el, a „Gerlach alatti palota” – ahogyan a korabeli lapok nevezték – azóta fogadja ezzel a szocreál külsővel látogatóit a Felkai-tó felett, 1676 méteren. Egyébként az első házacskák (Hunfalvy-ház, Blasy-ház, Felkai-turistalak) még a XIX. században épültek itt, majd 1895-ben a Kárpát Egyesület Sziléziai osztálya húzott fel egy földszintes faházat. Ez égett le 1962-ben, hogy helyére kerüljön a hegyi szálló, amelyet több irányból is meg lehet közelíteni. Ótátrafüredről a sárga, Tátraszéplakról a zöld, míg Tarajkáról a piros jelzésen érhetünk ide 2 óra alatt. A Poprádi-tótól már keményebb menet vár ránk a piroson, hisz onnan ki kell mászni az Osztervát, majd a Gerlachfalvi-csúcsot oldalazva, három óra alatt érhetünk a Felkai-tóhoz.
Szóval a Felkai-tó partján mi a völgyön felvezető zöld jelzést választottuk, amely a Lengyel-nyeregig pont két órás túrát jelent. A Felkai-völgyteraszokon felfelé vezető út feltárását is a Kárpát Egyesület Sziléziai osztályának köszönhetjük, ennek emlékét egy szikla oldalában – csodák-csodájára épségben megmaradt – emléktábla is őrzi. A Felkai-vízesés mellett felbaktatva a második teraszra, a tavasszal különleges virágoknak otthont adó Virágoskert elnevezésű havasi rétre érünk. Innen indul egyébként a Gerlachfalvi-csúcsra vezető legnépszerűbb mászóút, a Felkai-próba. A völgy harmadik teraszán, 1945 méteren terül el a Felkai-Hosszú tó. A tengerszem partján egy másik híres mászóút, az egész Tátra leghosszabb, mintegy 800 méteres szakadéka, a Karcsmar-folyosó beszállását láthatjuk, amelyen keresztül a hegymászók elsősorban télen hódítják meg a Gerlachfalvi-csúcsot. A Felkai-völgy felső végének törmelékmezeje már fokozottabb figyelmet igényel, a bezáruló katlan egyre meredekebb útszakaszán vasláncok segítségével kapaszkodhatunk fel a főgerincre, a Tátra északi és déli oldalát összekötő legnépszerűbb átjáróhoz, a Lengyel-nyeregbe.

A Felkai-völgy felső részét őrző Sziléziai-ház megközelítése:
Felsőhágiról (Vyšné Hágy) a sárga, majd piros jelzésen 3 óra 30 perc.
Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) a zöld jelzésen 2 óra.
Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) az aszfaltozott úton 2 óra 15 perc.
Tátraotthonból (Tatranské Zruby) a kék, sárga majd zöld jelzésen 2 óra.
Újtátrafüredről (Nový Smokovec) a sárga, majd zöld jelzésen 2 óra 25 perc.
Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a kék, majd piros jelzésen 2 óra 15 perc.
Tarajkáról (Hrebienok) a piros jelzésű Felső turistaúton (Magisztrális út) 2 óra 5 perc.

Aktuális időjárás a Sziléziai ház honlapján, ahol a friss szállásárak is fent vannak. (A Hazajáró Egylet tagjainak mi intézzük a szállásfoglalást; hívd Jakab Sándort: 00421/908433762)

Fotó: Nagy Árpád

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Sziléziai-ház.)

Hazajáró epizódban szerepelt: