Ék-hegy (Klin)

Ék-hegy (Klin)

Uticélok / Felvidék
Nehézségi szint:
9/10

A Liptói-havasok lengyel részének legmagasabb csúcsa, a 2176 méteres Ék-hegy mesés körpanorámájáról nevezetes. (A hegység magasabb csúcsai a felvidéki oldal mellékgerincein ülnek.) Tetejéről kinyílik a láthatár, nyugatra a Liptói-havasok csúcsai pompás összképet adnak. Keleti irányban a Sebes-pataki-hegy hátterében a Magas-Tátra gránit és Lengyel-Tátra mészkőcsúcsai uralják a látóhatárt.

A hegy leginkább a nyugati oldalán elhelyezkedő Racskói-hágóból mutat jól.

Itt egy jellegzetes tektonikus árok mentén, a sok turista ellenére zavartalanul kószálgató zergékkel is gyakran találkozhatunk.

Mivel az Ék-hegy a Liptói-havasok főgerincén fekszik, a hosszú távú gerinctúrák érintik a csúcsot. Lengyel oldalról a Chocholowska-völgy felől több útvonalon is feljuthatunk a Klin alatti nyergekbe. Felvidéki oldalról két útvonalon is meghódíthatjuk a Klint: a Szűk-völgyben a Racskó-patakkal és a sárga jelzéssel jobbra fordulunk, majd a Klin menedéket és a Racskói-tavakat érintve a Racskói-hágóba jutunk. Innen a piros jelzésen már csak 900 méter a csúcs. Ezt a 10,4 kilométeres útvonalat 5-6 óra alatt tudjuk megtenni a Racskó-völgyi parkolóból (12 óra parkolás 2022-ben 4 euro) indulva, miközben 1254 méter szintet emelkedünk. Amennyiben a Klin kunyhónál jobbra fordulunk, és a Gábor-völgyön futó kék, majd zöld jelzést választjuk, akkor az Ék-hegy keleti oldalába, a Gábor-hágóba jutunk. Innen a piroson érjük el az Ék-hegyet, de a táv, a szint és az idő nagyjából ugyanannyi lesz. Ha ezeket a Liptói-medencéből érkező útvonalakat választjuk, a legjobb egy körtúra keretében megmászni a hegyet, ahogyan ebben a videóban is láthatjuk.

Figyelem: november 1-től június 15-ig a Liptói-havasok turistaútjain téli zárlat lép életbe: a hegység völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek!

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja az Ék-hegy csúcsa.)

Hazajáró epizódban szerepelt: